Friday, June 14, 2024

Ko dojenček prvič obišče pediatra je to na sistematskem pregledu. To je že pri prvem mesecu otrokove starosti. H kateremu pediatru se boste odpravili je čisto vaša izbira. Več o izbiri pediatra si lahko preberete tukaj.


Na pregled prinesite:
-otrokovo zdravstveno kartico (če je še nima rabite svojo)
-odpustni list otroka iz porodnišnice (ker tam potrebujejo kopijo, jo lahko naredite doma ali v zdravstvenem domu prosite da vam jo naredijo)
-tetra pleničko
-rezervne obleke

Najprej boste morali izpolniti obrazec o otrokovih osebnih podatkih. Otroka nato slečete, tudi pleničko in ga zavijete v tetra plenico. Sestra bo otroka stehtala, ga izmerila in mu izmerila tudi obseg glave. Pokazala vam bo pravilen handling otroka in načine, kako se kvalitetno zbližati z otrokom. Predstavila vam bo program cepljenja in vam dala za podpisati izjavo o izbiri pediatra.

Nato sledi pregled pri zdravniku. Ta uporablja posebne prijeme, s katerimi preverja otrokov mišični tonus, simetrijo telesa in njegove reflekse. Pomembno je, da nobenega od teh gibov ne poskušate ponoviti doma, razen če vam je drugače naročeno na samem pregledu. Za otroka ni dobro, da vam stiska prste in, da ga probate dvigniti ko vas stisne za prste z obema rokama, kot ste to morda videli narediti zdravnika.

Zdravnika bo tudi zanimalo ali dojite ali dodajate adaptirano mleko, pokomentiral pa bo tudi prirastek teže in višine. Če vas kaj zanima, je takrat pravi čas da vprašate. Ambulanto boste zapustili z mnogimi zloženkami glede razvoja in idejami za igro z malčkom.

Naročili vas bodo ponovno čez en mesec, za drugi sistematski pregled.

Kategorija:   dojenček, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Zdravnica odslovila bolnega dojenčka

17 decembra, 2018 0