Monday, October 2, 2023
3 maja, 2020

Prvi znaki, ki kažejo na izraščanje zobkov

By 0 2741 Views
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Kako pomagati vašemu malčku, ko mu začnejo rasti zobki? Izraščanje zob je postopek, pri katerem se skozi dlesni pojavijo prvi zobki, ki jih imenujemo mlečni zobki in se oblikujejo že pred rojstvom otroka. Mlečni zobki večinoma izraščajo med četrtim mesecem in drugim letom starosti ter igrajo pomembno vlogo pri pravilnem razvoju čeljusti, saj pripravljajo prostor za stalne zobke, prav tako pa so pomembni za žvečenje in razvoj govora.


Izraščanje mlečnih zob pa staršem in otroku predstavlja veliko nelagodje in stres.

Prvi znaki, ki kažejo na začetek izraščanja mlečnih zob:

  • Napeta in pordela dlesen,
  • Slinjenje,
  • Razdražljivost,
  • Potreba bo grizljanju,
  • Povišana telesna temperatura,
  • Motnje spanca,
  • Izguba apetita,
  • Bolečina,
  • Občasno se pojavi tudi driska.

Vsak otrok drugače doživlja obdobje rasti zob, še vseeno pa je to obdobje za starše zelo naporno. Otroka se zelo težko potolaži, zobki pa so lahko neprijazni tudi za doječe matere, saj bodo otroci nehote ugriznili bradavico ali pa se bodo z njo tolažili in jo grizljali, da bi potolažili razdraženo in napeto dlesen ne mestu rasti zobka.

Poskusiti boste morali več različnih stvari, da se bo vaš malček boljše počutil, saj vsakemu otročku odgovarjajo različne metode lajšanja bolečine. Pogosto pomaga, da otroku daste v usta kaj hladnega npr. hladno dudo, žlico, čisto in mokro krpo ali pa hladno igračo. Zmrznjene igrače, zelenjava in sadje so za zobe in dlesen prehladne in lahko škodujejo vašemu otroku in se prilepijo na njihovo dlesen. Prav tako morate poskrbeti, da so igrače in krpe čiste, preden jih otrok uporabi. Malčki, katerim izraščajo zobje, še posebej radi žvečijo.  Vaš otrok lahko žveči, kolikor želi, prepričajte se le, da veste, kaj ima v ustih ter da je stvar varna in čista.

Otroka lahko potolaži tudi neslan, trd kreker ali kos kruhove skorje, trše sadje ali zelenjava, saj jih lahko žveči in grizlja ter si s tem blaži bolečino na dlesni. Če je vaš otrok starejši od 6-9 mesecev, mu lahko ponudite tudi hladno vodo iz lončka s slamico.

Pri bolečini izraščanja zob prav tako pomaga masaža dlesni. S čistim prstom nežno drgnite po dlesni, če zob še ni prišel, lahko dovolite, da vaš malček vaš prst grizlja. Masaža dlesni z hladnimi prsti je priporočena vsem doječim materam, saj lahko prepreči, da bi vas med dojenjem ugriznil v bradavico.

Nekateri se poslužujejo tudi različnih gelov, ki pomirjajo razdražene, boleče dlesni in odpravljajo otekline. Geli so neškodljivi tudi, če jih otrok pogoltne ter ne vsebujejo konzervansov, alkohola ali anestetika. Gel s čistimi prsti z masažo vtremo v dlesen ali pa ga nanesemo na dudo, s katero bo vaš malček sam vtrl gel na dlesen.

 

Špela Klemenc

Komentarji
Kategorija:   Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Tako lahko poskrbite, da dojenček dobi dovolj vitamina D

8 septembra, 2020 0