Wednesday, February 28, 2024

Kot je pojasnil Kasteličev odvetnik, je njegovemu klientu zdravnik leta 2001 zaradi zdravstvenih težav s kolenom predpisal vioxx. Približno leto dni po začetku jemanja se mu je zdravstveno stanje poslabšalo. Težave so se vrstile in stopnjevale do septembra 2004, ko je med pregledom v ambulanti ob prekomerni obremenitvi srca zdravnik ugotovil simptome srčnega infarkta. Kastelica so tedaj sprejeli v bolnišnico, kjer so mu med drugim opravili dilatacijo ožilja in mu zaradi stenoze vstavili stent.


Do tega je prišlo le nekaj tednov preden je proizvajalec vioxxa Merck & Co, ki ga v Sloveniji zastopa podjetje MSD, zdravilo umaknilo iz prometa zaradi škodljivih posledic, ki jih je zdravilo povzročalo osebam, ki so ga redno jemale. Pitako meni, da bi v primeru, da bi proizvajalec zdravila pristal na poravnavo, odškodninski zahtevek lahko rešili v roku šestih mesecev. Vendar pa pričakuje, da bodo najverjetneje morali poseči po tožbi.

Zdravilo jemalo 3000 bolnikov letno

Vioxx je prišel na slovenski trg leta 2002. Tega leta je bilo izdanih okoli 4000 receptov za omenjeno zdravilo, leto kasneje pa okoli 12.000, je navedel Pikalo. Iz tega gre sklepati, da je zdravilo jemalo okoli 3000 bolnikov letno. Odvetnik ocenjuje, da se bo v prihodnosti tudi v Sloveniji nabralo okoli 50 odškodninskih zahtevkov.

V ZDA je bilo zaradi vioxxa vloženih že okoli 16.000 tožbenih zahtevkov, v Nemčiji pa 6500, je še navedel Pitako. Glede na to, da je teža zbirnih in vzorčnih zahtevkov večja, zbiranje dokazov in dokazovanje vzročne zveze olajšano ter da je časovna prioriteta takih tožb in zahtevkov pa večja od posameznih, se večina oškodovancev po svetu odloča za skupen nastop.

Kastelic pred zdravstvenimi zapleti ni imel srčnožilnih težav

Zato je Kastelic med drugim pozval vse druge morebitne oškodovance zaradi spornega zdravila v Sloveniji, da se mu javijo. O svoji nameri pa je že obvestil tudi agencijo za zdravila, poleg tega se je njegov odvetnik že povezal z odvetniškimi pisarnami v Nemčiji, ki pripravljajo skupinske tožbe proti proizvajalcu zdravila, povezati pa se namerava tudi z odvetniki hrvaških bolnikov.

Kastelic pred zdravstvenimi zapleti nikoli ni imel srčnožilnih težav in ni kadil. Danes se dobro počuti in nima posebnih zdravstvenih težav, vendar pa bo moral zaradi stenta vedno jemati zdravila, je še navedel Pitako.

Vir: www.siol.net

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice