Saturday, February 24, 2024

Turizem je priložnost za našo državo, da postane še bolj vsestransko prepoznavna v svetu, je poudaril premier Janez Janša in dodal, da je turizem gospodarska panoga, ki ustvarja vedno večji odstotek družbenega proizvoda v državi. Dejal je še, da so v slovenskem turizmu tudi napake in slabosti, ki jih je treba odpraviti.


V Termah 3000, ki poslujejo v okviru dejavnosti Turizem v poslovni skupini Sava, so z luksuznim hotelom dvignili turistično ponudbo na najvišjo kakovostno raven in s tem ustvarili razmere za obisk najzahtevnejših tujih in domačih gostov. Predsednik uprave poslovne skupine Sava Janez Bohorič je dejal, da je bila pravilna odločitev, sprejeta pred osmimi leti, da Sava vlaga v razvoj turizma. V prvem polletju letos so družbe v dejavnosti Turizem ustvarile kar 31 odstotkov vseh prihodkov poslovne skupine Sava, v turizmu pa je zaposlenih 1388 delavcev (od tega 931 v Panonskih termah) oziroma 55 odstotkov vseh zaposlenih v poslovni skupini Sava. Ta je doslej v razvoj turizma vložila 32,5 milijarde tolarjev, samo v Panonskih Termah (zdravilišča Terme 3000, Terme Radenci, Terme Lendava in Terme Ptuj) pa je vrednost naložb v zadnjih letih znašala 10,2 milijarde tolarjev.

Bohorič je izjavil, da bodo v poslovni skupini Sava še naprej razvijali najbolj kakovostne oblike turizma in da imajo pri tem visoke evropske cilje. Direktor Term 3000 Dušan Bencik je dejal, da od hotela Livada Prestige veliko pričakujejo. Tako načrtujejo, da bo hotel, ki ima 122 nadstandardnih sob s 316 posteljami, v katerih imajo gostje na voljo tudi zdravilno geotermalno vodo, kar je edinstven primer v svetu, šest bazenov (od tega dva pokrita); sprostitveni center; prostore za igralce golfa itd., že v prvem letu poslovanja ustvaril 44.000 prenočitev in imel dobiček. V hotelu, ki je stal 4,8 milijarde tolarjev (milijardo tolarjev so dobili od evropskega sklada za regionalni razvoj, milijardo tolarjev so zagotovili iz lastnih sredstev in 2,8 milijarde tolarjev z najetjem posojila), bo zaposlenih 110 delavcev. Župan Moravskih Toplic Franc Cipot pa je opozoril, da Pomurci čim prej potrebujejo avtocesto – tudi za izpolnitev smelih načrtov v turizmu.

Vir: Delo

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Mesec in pol po smrti rodila zdravo deklico

13 junija, 2012 0