Thursday, April 25, 2024

Pedagogi trdijo, da je začetek šolskega leta za najmlajše otroke najbolj kritično obdobje. To obdobje, obdobje t.i. šolskih depresij otroke pogosto razdraži, starši pa postanejo panični.


Zakaj se otrokom šola upira in do nje čutijo odpor obstajajo številni, ter različni razlogi. Prvič v življenju se spuščajo v avanturo imenovano šola, bojijo se pričakovanj in učitelja s katerim se bodo spoznali.

Otroci potrebujejo čas za aklimatizacijo na spremembe, zato morate že v prvem šolskem tednu s prilagajanjem na šolo tudi sami pritiskati in vsiliti dnevno rutino, ter razpored, ki se bo po pričakovanjih vršil skozi celotno šolsko leto. Najbolj enostavno je začeti s pravočasnim odhodom v posteljo in organizacijo svojega prostega časa, ki ga boste namenili učenju in pisanju nalog svojih otrok. Otroci ne bodo takoj obremenjeni s številnimi in težavnimi nalogami, zato ta čas izkoristite za sprostitev in zalet za učenje, ki se ga pričakuje v naslednjih tednih in mesecih.

Vaš otrok ne ve kakšen tempo učenja ga čaka, zato mu pri organizaciji pravilnih delovnih in učnih navad pomagajte po svojih najboljših sposobnostih. Strokovnjaki opozarjajo, da ko otrok vstopi v prvi razred, skupaj z njim v osnovno šolo vstopite tudi vi.

Nujno je, da od v začetku od otroka na zahtevate preveč. Otrok je že tako ali tako pod vplivom blažjega stresa in najslabše kar lahko storite njegovi psihi je, da ga obremenite s svojimi ambicijami.

Med starejšimi bolj izkušenimi šolarji, še posebej srednješolci, niso redki, ki dobro vedo kaj jih čaka v prvem tednu pouka, zato odpor v njihovi psihi ustvarja lenobo in po popolni razpustitvi njihovo nepripravljenost sprejemanja obveznosti.

V tem primeru so nasveti staršem dokaj enostavni, uporabite kombinacijo razumnega pogovora, z malo pritiska in nikar ne izgubite živcev. Še vedno je na prvem mestu razumevanje, saj morate iz lastnih izkušenj vedeti, da bodo tudi vaši otroci nekatere predmete sovražili. Ne pozabite v vsakem pogovoru poudariti, da je šola nujno potrebna in da si brez nje zagotovo ne bodo zagotovili varne in lepe prihodnosti.

Ne delajte napake, ki jo dela večina staršev, ko otrokom malodane zagrozi: »Učite se, če ne boste morali delati!« Za lastno eksistenco moramo delati vsi, ne glede na stopnjo naše izobrazbe.