Wednesday, February 28, 2024

V večini slovenskih vrtcev otroke sprejemajo skozi vse leto in se tako prilagajajo različnim datumom, ko mamice zaključujejo porodniške dopuste. Posebna pozornost pri vključevanju otrok v vrtec je potrebna tudi zato, ker se v vrtec vključujejo zelo majhni otroci, mnogi okoli dopolnjenega prvega leta.


Priprava na vrtec
Vse se začne v družini. Za mnoge starše je že sama misel, da bodo morali svojega otroka dati v vrtec, prav zastrašujoča. Naj se tega zavedajo ali ne, starši svoj strah prenašajo na otroka, ki pa nato vrtec zavrača, joka ob prihodu tja in daje vtis, da tam ni zadovoljen. Kako naj bi bil, če dobiva od staršev tiho sporočilo, da vse ni v najlepšem redu. Starši se morajo zato v sebi zatrdno odločiti – ali sprejmejo vrtec kot varstvo za svojega otroka ali pa se jim zdi otrok za kaj takega še premajhen. Če sami ne morejo sprejeti dejstva, da bo njihov otrok obiskoval vrtec, potem je bolje, da razmislijo o drugačnem varstvu.
Ne le starši, tudi otrok se mora na vrtec pripraviti. Največja napaka, ki jo starši lahko naredijo, je, da otroka že prej strašijo in mu rečejo, če ne boš priden, boš šel pa v vrtec. In ko se potem to zares zgodi, otrok obiskovanje vrtca in to, da mora tja, občuti, kot da ga je doletela huda kazen. Ker ni bil priden.
Starši bi morali ravnati ravno nasprotno. Vrtec bi morali otroku predstavljati v pozitivni luči. Razložiti bi mu morali, da je v vrtcu veliko otrok, igrač ipd. in da se bo tam igral, zabaval, da se bo imel zelo lepo in prijetno. Hkrati pa je otroku tudi treba razložiti, zakaj mora v vrtec (ker sta starša v službi itd.), saj bo, ne glede na svojo starost, to razumel. Na svoj način.
Otroku je prav tako treba še pred vstopom v vrtec zelo natančno razložiti, kako v njem poteka življenje, skupaj z njim si oglejte igralnico, garderobo. Obenem pa ne pozabite vedno znova ponavljati, da boste ponj vedno prišli!

Starši prvič v vrtcu
Prvič naj bi starši vzgojiteljico v vrtcu obiskali brez otroka. Tako se bodo lahko z vzgojiteljico o svojem otroku v miru pogovorili.
Starši naj na prvem razgovoru opišejo:
– svoja pričakovanja in želje, ki jih imajo glede vpisa svojega otroka v vrtec;
– kako so do sedaj urejali varstvo svojega otroka;
– otrokovo zdravstveno stanje;
– hranjenje;
– navajanje na čistočo;
– spanje;
– govor;
– hojo;
– značilnosti in posebnosti otroka, ki jih zmorejo opaziti le starši, pri varstvu v vrtcu pa so te podrobnosti v veliko pomoč vzgojiteljici v tistih »težjih« trenutkih, ko ne ve, kako bi potolažila otroka.

Najpomembneje je, da ste ob tem iskreni, saj s tem pomagate predvsem svojemu otroku. Za otroka je to namreč velika zamenjava okolja. Mnogi otroci se v vrtec vključijo, ko gredo mame nazaj v službo. Doživijo torej prehod iz varnega materinega zavetja v kruti resnični svet.

Vzgojiteljica na prvem srečanju staršem pojasni:
– načine in metode dela v vrtcu;
– urnik spanja in prehranjevanja;
– dnevni in letni načrt.

Uvajanje otroka v vrtec
Uvajanje otroka v vrtec je zelo pomembno. Otrok se tako postopno privaja na novo okolje, pri tem pa so mu v veliko pomoč starši, edini, ki jih v prvih trenutkih pozna.
Prvi dan eden od staršev z otrokom obišče vrtec za eno uro, drugi dan za dve, a v drugem časovnem terminu. Otrok se namreč hitro navadi na enak ritem in bi kasneje drugačen ritem pričel odklanjati oz. bi po določenem času postal nemiren in bi le čakal, kdaj boste prišli ponj. Prvi dan vzgojiteljica pusti otroka pri miru, da si sam poišče družbo, se prične igrati z drugimi otroki. Mnogi starši se s takšnim odnosom vzgojiteljice do njihovega otroka ne strinjajo, ker imajo občutek, da je njihov otrok zapostavljen. A takšen način je nujen, kajti če bi že prvi dan v otroka silila še vzgojiteljica, bi verjetno pričel jokati in ne bi želel več prihajati v vrtec. Vrtec je za otroka nekaj povsem novega in njegovo uvajanje ter navajanje nanj je lahko tudi dolgotrajno. Lahko pa traja le dan ali dva. Vsak otrok pač zahteva svoj čas.

V začetku je zaželeno, da si starši, če je le mogoče, svoje obveznosti uredijo tako, da vsaj prve dni otroka v vrtcu ne puščajo samega več kot nekaj ur.

Otrok v vrtcu
Ko prične otrok ostajati sam v vrtcu, mu ne dajajte lažnih obljub, da boste prišli ponj prej, kot se bo to res zgodilo, npr. »po kosilu pridem pote«. To si bo otrok zapomnil in s tem bo izgubil zaupanje v vas in vam tudi v prihodnje potem ne bo več verjel. V svojih obljubah bodite zato čim bolj diplomatski in previdni.
Naloga staršev je, da otroka v vrtcu pustijo z nasmejanim obrazom in se s takšnim tudi vrnejo ponj. Tako bo tudi otrok občutil, da je tako najbolje.
Veliko otrok joka ob prihodu, ker morajo sami ostati v vrtcu, starši pa odidejo. A kasneje se vživijo v igro in v skupino. Pa čeprav mamice navadno mislijo, da njihov otrok joka cel dan in da je nesrečen.
Nekateri otroci jokajo, ko pridejo starši ponje. Mamice in očki so potem prepričani, da je bilo otroku v vrtcu tako hudo in grozno. Pa največkrat ni tako – gre le za to, da ob pogledu na starše otroka zajame čustveni val, ki ga najlaže sprosti z jokom.
Od otroka se poslovite v garderobi, izmislite si kak pomirjujoč obred (denimo poljubčke na vse prstke), da se bo otrok navadil na slovo. Ko odprete vrata igralnice, se ne prepuščajte več dramatičnemu slovesu – to otroka vznemiri. Prav tako naj vam ga iz naročja, vsega jokajočega, ne trga vzgojiteljica – to bo otrok dojel kot nasilno dejanje trganja od vas. VI ste tisti, ki ga morate položiti vzgojiteljici v naročje, vi ji ga morate zaupati v varstvo.
Otrok ima doma svoje priljubljene igrače, stvari. Ko ga vključujete v vrtec in spreminjate njegovo življenjsko okolje, mu nikar ne vzemite še tega. Če želi s seboj v vrtec nesti dudo, mu to dovolite in ga nikar ne prepričujte o nasprotnem. Enako storite tudi z njegovo priljubljeno igračo ali kakim drugim predmetom, ki mu je ljub.

Solze ob vstopu v vrtec so nekaj povsem normalnega. Pravzaprav so nekaj, kar bi morali kot starši pričakovati in se nanje pripraviti. Nekateri otroci potrebujejo le nekaj dni, drugi tudi tedne. Če pa ste glede uvajanja otroka v vrtec v dvomih, se pogovorite z njegovo vzgojiteljico, morda vam bo svetovala kak alternativni način.


Viri:
– http://med.over.net/otrok_druzina/novica.php?id=375
– http://www.otrokdruzina.com/naslovna_tema_1.htm
– http://www2.arnes.si/~vljmrod1s/prvic_v_vrtec_do_3.htm

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Pravilno ravnanje s hrano in njeno shranjevanje

13 junija, 2012 0