Monday, June 24, 2024

Razliki med gastrointestinalno aktivnostjo in premikanjem ploda pa je v zgodnji nosečnosti zelo težko ločiti, vendar boste kmalu pričele opažati ponavljajoč vzorec. Če ste noseče prvič teh prvih gibov ploda skoraj zagotovo ne boste opazile pred osemnajstim tednom nosečnosti. Vsaka ženska, vsaka nosečnost je zgodba zase, zato je tudi izkušnja prvih plodovih gibov povsem individualna. Splošni vzorec pravi, da se prvi gibi pojavijo med trinajstim in petindvajsetim tednom nosečnosti.


Zakaj se plod premika?

Plod raste in se razvija, z razvojem in rastjo se večajo vsi vitalni in lokomotorni življenjski sklopi. Plod se preteguje in sprošča, relaksacijo pa boste najprej začutile kot blago žgečkanje v notranjosti trebušne votline. Višja kot je gestacijska starost, aktivnejše je gibanje, močnejše so brce. Gibanje pa ni samo posledica rasti, ampak lahko nastane kot posledica zunanjih dražljajev. Hrup, vaša čustva in celo nekatera zaužita živila so povsem običajni sprožilci plodove aktivnosti.

Kako pogosti so gibi?

Plodove gibe je potrebno v pozni nosečnosti vsak dan skrbno nadzirati. Nekje v tretjem tromesečju nosečnosti boste opazile, da je vaš otročiček bolj živahen in bolj aktiven, gibi pa se pojavljajo v ponavljajočem vzorcu. Čeprav se gibi po 32. tednu nosečnosti lahko še vedno pojavljajo v pravilnem vzorcu, pa so zaradi velikosti ploda in omejenega prostora v maternici nekoliko šibkejši, pogosto celo nekoliko redkejši.

Priporočamo, da že nekje v 28. tednu nosečnosti pričnete s štetjem plodovih gibov. Štetje vam bo pomagalo prepoznati morebitne težave, lahko pa je zgolj čudovita izkušnja vzpostavljanja vezi med vami in vašim otrokom. Štetje opravite vsak dan ob istem času. Morda boste plodove gibe najlažje preštele ležeče na levi strani boka. Štejete v kolikem času plod opravi deset gibov. Več si lahko preberete v temi Štetje plodovih gibov.

Kaj storim, če plodovih gibov ne čutim?

V kolikor ste vodile razpredelnico plodovih gibov, le-ta pa močno odstopa od ponavljajočega vzorca, se nujno naročite pri ginekologu, ki spremlja vašo nosečnost. Če v dotičnem času ne preštejete deset gibov znotraj dveh ur, s štetjem poskusite kasneje v tem dnevu. Ob odsotnosti gibov tudi med drugim štetjem obvezno obiščite svojega ginekologa!

Naslednji prispevek

Povečan apetit v nosečnosti

23 junija, 2014 0