Tuesday, May 21, 2024

O predlogu priporočila bodo razpravljali mesec dni, potem pa bodo sprejeli končno odločitev.


Svetovalni odbor za preliminarno zdravje, ki je priporočilo izdalo, je že pred tem omenjeno rutinsko testiranje postavilo pod vprašaj.

Odbor ocenjuje, da obstaja zmerno do visoka verjetnost, da ta test v okviru sistematskih in drugih pregledov, ki zajemajo zdrave moške brez simptomov raka na prostati, ne prinaša nikakršnih koristi.

Povišana vsebnost PSA lahko kaže na raka na prostati, lahko pa je posledica okužbe, benignega povečanja prostate ali predhodne ejakulacije. Pisali smo že, da je 70% PSA testov, ki kažejo na možnost raka prostate, lažno pozitivnih.

Priporočilo se ne nanaša na test v okviru diagnosticiranja bolezni pri moških, pri katerih se sumi na verjetnost obstoja raka prostate.

Raziskave so pokazale, da se splošno testiranje PSA kaže v prevelikem številu pozitivnih rezultatov.

Testiranje ni pokazalo nikakršne statistične prednosti oz. dolgoročnega vpliva na število obolelih in umrlih, je zaključil odbor.

Kritiki priporočila opozarjajo, da je rak na prostati za pljučnim rakom drugi najpogostejši povzročitelj smrti pri moških.

Rak na prostati se v času življenja diagnosticira pri vsakemu šestemu moškemu, kažejo podatki ameriškega združenja za boj proti raku.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Sindrom nemirnih nog in visok krvni tlak

13 junija, 2012 0