Wednesday, May 29, 2024

V dosedanjih raziskavah so se znanstveniki ukvarjali predvsem z analizo nevroendokrine in psihofiziološke hipoteze psevdocieze. Ugotovili so, da je depresija po bioloških značilnostih povezana z opazno deplecijo biogenih aminov, kar posredno privede do disfunkcije nevralnih mrež, ki povezujejo več kortikalnih centrov s hipotalamusom, ki je center regulacije in uravnavanja spolnih hormonov. Posledice sprememb se kažejo v razvoju amenoreje (odsotnosti menstrualne krvavitve), laktacije in drugih simptomov nosečnosti. Znanstveniki se v tem trenutku na podlagi prve hipoteze ukvarjajo s klasifikacijo psiholoških in nevroendokrinoloških stopenj psevdocieze.


Vzroki

Nastanek psevdocieze pogojuje močan čustveni in psihološki naboj. Psihologi iz izkušenj pacientk pravijo, da lažno nosečnost sproži močna in nezadržna želja po otroku. Najpogosteje se pojavi v terminu, ko se nekdo od bližnjih, sorodnikov ali prijateljev, srečuje z nosečnostjo.

Raziskava je potrdila, da je psevdocieza prav tako povezana s hipofizo (središče proizvodnje hormonov med nosečnostjo), za katero je značilna nenavadno visoka raven hormonov. To hormonsko neravnovesje se pogosto sproži zaradi stresa in tesnobe, kar posledično povzroča čustvene in psihološke premike, ki žensko prepričajo v njeno nosečnost.

Simptomi

Ženske, ki so doživele lažno nosečnost trdijo in v nekaterih primerih dejansko drži, da so simptomi popolnoma ekvivalentni pravim nosečniškim simptomom:

•    Amenoreja (izostanek menstrualne krvavitve)
•    Jutranja slabost
•    Povečanje obsega trebuha
•    Rast prsi

Ženske, ki se srečujejo s psevdociezo, včasih kažejo prave telesne znake nosečnosti.

Diagnoza

Kljub vse bolj izpopolnjenim hormonskim lekarniškim urinskim testom, testi nosečnosti pogosto kažejo na prisotnost ploda. Podatki, teh testov pogosto zmedejo tako navidezno nosečnico, kot tudi zdravnike. V vse dvome se prepričamo z laboratorijsko urinsko analizo, ker pa prizadete analizi pogosto oporekajo, natančno diagnozo postavimo z ultrazvočnim pregledom.

Zdravljenje

Za ženske, ki se srečajo s psevdociezo je priporočljivo zdravljenje osnovne čustvene in psihološke vzroke lažne nosečnosti, vključno s stresom, anksioznostjo in depresijo.

Etiologija

V današnjem času do psevdocieze prihaja zelo redko. V Sloveniji smo se v zadnjih tridesetih letih srečali z osmimi primeri lažne nosečnosti.
 

Sorodni članki: 

 

Kategorija:   Bolezni, Novice
Naslednji prispevek

Svinjska ribica v testu

13 junija, 2012 0