Monday, May 27, 2024

Znanstveniki, ki jih je vodil virolog Peter Palese iz newyorške medicinske fakultete Mount Sinai v članku objavljenem v reviji Science trdijo, da je verjetnostni račun WHO zajel prenizko število okužb z virusom ptičje gripe.


WHO je do sedaj zabeležila 586 primerov ptičje gripe, od katerih je umrlo 346 ljudi. Smrtnost po tej matematiki je torej 59%.

Paleseova ekipa smatra, da so kriteriji postavljanja diagnoze ptičje gripe s strani WHO prezahtevni, saj WHO zahteva potrditev prisotnosti H5N1 virusa v certificiranim laboratoriju, ter telesno temperaturo pacienta nad 38°C.

Po podatkih, ki so jih znanstveniki analizirali s pomočjo krvnih analiz 14.000 ljudi, je bila okužba s ptičjo gripo potrjena pri 0,2 do 5,6% ljudi.

V primeru, da bi bilo na področju okužb z virusom H5N1 okuženih samo 1% ljudi, bi lahko govorili o milijonih okuženih, je zapisal Palese.

V tem primeru je smrtnost za virusom H5N1 vsaj desetkrat nižja od ocen WHO, so zapisali znanstveniki.

Kljub temu, je smrtnost za posledicami okužbe z virusom H5N1 veliko bolj smrtonosna od drugih pandemij. Sezonska gripa ima smrtnost nižjo od 1%.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice