Wednesday, April 17, 2024

Zgodnja puberteta

V nekaterih, res da redkih primerih, se vstop v puberteto prične že kmalu po pleničkah, torej nekje pri tretjem letu starosti. Pri nekaterih deklicah se lahko prva menstruacija pojavi že pred osmim letom starosti. To stanje imenujemo prezgodnja puberteta (precocious puberty, Pubertas praecox).


Simptomi

Pri zgodnji puberteti se pojavijo povsem običajni znaki vstopa v puberteto: sprememba telesnega vonja, akne, spremembe razpoloženja, hitra rast, rast prsi, poraščenost (podpazduhe, sramne dlačice,…). Če se omenjeni znaki pojavijo pred sedmim letom starosti je potreben obisk zdravnika, ki bo stanje ocenil. Ni nujno, da zanki kažejo na zgodnjo puberteto, lahko nastanejo kot posledica hipotiroidisma in zunanjih dejavnikov kot je npr. debelost, ali kot posledica drugih bolj resnih bolezenskih stanj.

Diagnoza

Zdravniški pregled je ključnega pomena za nadaljnje raziskave. S krvnim testom se določi vsebnost spolnih hormonov, z rentgenskim slikanjem zapestja in gležnjev se oceni rast in starost kosti. V težjih primerih se lahko opravijo tudi drugi testi kot je npr. ultrazvočni pregled reproduktivnih organov ali magnetna resonanca.

V kolikor se diagnosticira prezgodnja puberteta je potrebno odkriti in določiti vzrok, ter vrsto motnje. Zdravljenje se prilagodi vrsti motnje in starosti deklice. Za zaustavitev prezgodnje pubertete se najpogosteje uporabi medikamentna terapija, ki traja do t.i. normalne starosti za vstop v puberteto. Takrat se zdravljenje prekine, razvoj pa nemoteno teče dalje.

Pozna puberteta

Nekatera dekleta pa v puberteto vstopijo kasneje kot velja trenutna povprečna starost. V primerih, ko se do šestnajstega leta dekletove starost ne pojavijo normalni znaki (rast prsi, telesni razvoj, poraščenost na tipičnih delih telesa), pa se lahko pojavijo razlogi za dvom in zaskrbljenost. Mogoče je zapozneli razvoj podedovan ali pa…

Kljub vsemu pa je dobro pri zdravniku preveriti ali razvoj napreduje tako kot bi moral. Preiskava krvi bo dala odgovore povezane s hormonskim zdravjem, ob morebitnih hormonskih nepravilnostih pa je potrebna napotitev k endokrinologu.

Anoreksija

V današnjem času je anoreksija ena ključnih dejavnikov, ki zavira rast in razvoj deklic. Pri močno suhih, k dietam nagnjenim dekletom z odsotno menstruacijo, lahko posumimo na anoreksijo. Prav tako pa so poznemu vstopu v puberteto nagnjeni atletski tipi deklet.

K pozni puberteti vodi tudi visoka izpostavljenost svincu. Toksični učinki svinca so kljub sanaciji, še vedno najbolj vidni pri zdravju otrok v Mežiški dolini.

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Podeljena Nobelova nagrada za medicino

8 oktobra, 2013 0