Thursday, July 18, 2024

Samo Ilija, vodja službe za investicije na oddelku za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport Mestne občine Ljubljana (MOL), je njegove prošnje najprej ignoriral, nato popravilo obljubil, storil pa ni še ničesar. Merc pa ni edini, ki kritizira delo Ilije, saj je tudi notranja revizorka MOL Nataša Koprivšek načelnici na tem oddelku Nadi Pavšer predlagala, naj proti njemu uvede disciplinski postopek zaradi nepravilnosti pri javnih naročilih.


Poleg tega Merc Iliji še očita, da so vrtci in šole postale pralnice denarja. Po njegovih besedah so ravnatelji postali ujetniki situacije, saj morajo na eni strani otrokom in šolarjem zagotoviti normalne pogoje, na drugi strani pa imajo zvezane roke, saj vse postopke sanacij in vlaganj vodi Ilija. "Ravnatelji zato, ker nas situacija v to prisili, le podpisujemo pogodbe, škarje in platno pa ostaneta v rokah Ilije. Tako je izogibanje javnim naročilom postala že stalna praksa v ljubljanskih vrtcih in šolah, saj Ilija vsote za popravila in naložbe razdeli, da ne bi presegle naročil male vrednosti," je pojasnil Merc.

To je Iliji očitala tudi Koprivškova, a je Pavšerjeva očitke zavrnila. "Za naročila male vrednosti smo se na primer pri zamenjavi azbestnih kritin na vrtcih Čebelica in Pastirčki odločili, ker gre za enoti na dveh lokacijah in so bila naročila hitrejši in ekonomsko ugodnejši postopek javnega naročanja. Pri tem smo samo pri enoti Pastirčki privarčevali dva milijona tolarjev, poleg tega pa bi dolgotrajna javna naročila onemogočila zamenjavo azbestnih kritin na dveh vrtcih," je poudarila Pavšerjeva. Glede očitkov ravnateljev, da so prisiljeni podpisovati pogodbe, pa je načelnica odvrnila, da to ne zadržuje njihove odgovornosti. Opozorila je še na prakso zadnjih let, ko je "investicije in investicijsko vzdrževanje šol, vrtcev in športnih objektov obvladovala peščica nadzornikov MOL, ki seveda z občino niso imeli nobenih pogodb. Takšno sodelovanje je Ilija pri ravnateljicah, ki so še vedno vztrajale pri sodelovanju s "spornimi nadzorniki", s prepričevanjem poskušal preprečiti, kar pa je daleč od kakršne koli nezakonite prisile. Nesoglasja bodo ravnatelji z Ilijo in Pavšerjevo poskušali zgladiti v torek, ko se bodo sestali v Mestni hiši.

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Japonka donosila in rodila vnuka

13 junija, 2012 0