Tuesday, February 27, 2024

Da bi čim manjkrat ali celo nikoli pozabile na to enostavno, a pomembno dejanje, sta se Europa Donna in podpornik kampanje, blagovna znamka Lekadol odločila, da to leto še bolj posvetita osveščanju o pomembnosti samopregledovanja dojk. V ta namen je v drugem tednu junija v lekarnah na voljo posebna zloženka, ki nazorno predstavlja potek samopregledovanja dojk ter ukrepanje ob spremembah na dojkah. Zloženka bo perforirana, in sicer zato, da se bo del odtrgal in shranil v kopalnici oz. prostoru, kjer se samopregledujemo.


Osveščanju v lekarnah se bo pridružilo še radijsko osveščanje, osveščanje na internetnih portalih in v tiskanih medijih, v izbranih lekarnah pa bodo članice Europe Donne prikazovale potek samopregledovanja na modelu dojke. Več informacij pa je na voljo tudi na spletnih straneh Europe Donne www.europadonna-zdruzenje.si in Lekadola www.lekadol.si.

Drugi teden v juniju se bodo akciji intenzivno priključili farmacevti in farmacevtke, delujoči v lekarnah, saj bodo v tem tednu z nošenjem posebne Lekadolove majice »ZaUPANJE čutim« še bolj intenzivno opozarjali, da za rožnato življenje največ naredimo sami.

V akciji Lekadola in Europe Donne bodo kot ambasadorji sodelovali tudi lekarniški farmacevti po vsej Sloveniji

V drugem tednu junija  2009 bo 1.200 farmacevtk in farmacevtov v lekarnah po vsej Sloveniji nosilo Lekadolovo majico za spodbujanje samopregledovanja dojk. Z majico in s posebno zloženko, ki sta jo izdala Lekadol in Europa Donna in vsebuje podrobno predstavitev načina samopregledovanja dojk, bodo opozarjali in osveščali ženske, da veliko za svoje zdravje lahko naredijo s samopregledovanjem dojk. Na tak način bodo zaposleni v lekarnah širili poslanstvo Europe Donne, ki ga v letu 2009 podpira tudi Lekadol.  
 
 

Lekadolova majica za spodbujanje samopregledovanja dojk

Lekadolova majica bo s sloganom »ZaUPANJE  čutim« opozarjala ženske na zelo enostavno in hkrati pomembno dejanje, ki lahko prihrani številne trenutke bolečine, s katerimi se srečujejo ženske, ki prepozno odkrijejo raka dojk. Vsakomesečno samopregledovanje dojk je dejanje, ki ženski ne vzame več kot 5 minut, a lahko prihrani številne dneve fizičnih in duševnih bolečin, s katerimi se bolnice spopadajo ob zdravljenju.    


Zloženka z navodili za samopregledovanje dojk za vsakdanjo uporabo

V vseh lekarnah in na izobraževalnih predavanjih Europe Donne po Sloveniji bo na voljo posebna zloženka, ki jo bodo ženske lahko uporabljale vsak dan in bo nazorno predstavljala potek samopregledovanja dojk ter ukrepanje ob spremembah na dojkah. Zloženka bo perforirana, in sicer zato, da se bo del odtrgal in shranil v kopalnici oz. prostoru, kjer se samopregledujejo dojke.

Izdajo zloženke je finančno podprl Lek, član skupine Sandoz, s svojo blagovno znamko Lekadol, ki je skupaj z Europo Donno in strokovnjaki pripravil tudi vsebino zloženke. Osveščanje o pomenu samopregledovanja dojk bo sočasno potekalo tudi na radijskih postajah, v tiskanih medijih in v svetovnem spletu.  

USTREZNO PREGLEDOVANJE JE PRAVA POT ZA ZGODNJE ODKRIVANJE RAKA DOJK

Rak dojk v Sloveniji najpogostejša oblika raka pri ženskah

V Sloveniji je rak dojk, kot v večini evropskih držav, najpogostejša oblika raka pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. S skoraj 1000 novimi bolnicami letno se Slovenija uvršča na sredino svetovne lestvice pogostosti različnih vrst raka. V Sloveniji je v povprečju ogrožena vsaka trinajsta ženska, ki lahko do svojega 75. leta zboli za rakom dojk. Izjemno redko se rak dojk pojavi pred 30. letom, saj tri četrtine žensk zboli po 50. letu starosti. Zaradi raka dojk v Sloveniji vsako leto umre skoraj 400 žensk. Rak dojk je sicer dobro ozdravljiva bolezen, če je odkrit dovolj zgodaj.  

V povprečju je v Evropi vsaka deseta ženska ogrožena, da do 75. leta starosti zboli za rakom dojke. V državah Evropske unije je vsako leto več kot 270.000 novih primerov raka dojk, letno pa zaradi raka dojk umre 87.000 žensk. Delež bolnic, ki preživijo, se razlikuje med posameznimi državami, pokrajinami in celo med posameznimi bolnišnicami v isti državi. V Sloveniji v večji meri zbolevajo ženske v osrednji in zahodni Sloveniji, manj pa v vzhodni Sloveniji.   

Med bolj ogrožene ženske sodijo tiste, ki so že bile zdravljene zaradi raka dojk, ženske, katerih mati, sestra ali hči je že bila zdravljena, ženske, ki so prvič postale matere po tridesetem letu in ženske, ki imajo benigne ali nerakave spremembe dojk in pomenijo večjo ogroženost za raka dojk. Zanje je priporočljivo, da opravijo mamografijo na dvanajst do osemnajst mesecev od 40. do 49. leta starosti, kasneje pa na dve leti. 

 

Rak dojk je ena izmed najbolj nevarnih bolezni za ženske

Maligne bolezni raka so po svetu in tudi po Sloveniji različno pogoste. Vsako leto za rakom zboli več ljudi. Med vzroki smrti je rak v razvitem svetu in v Sloveniji na drugem mestu, takoj za boleznimi srca in ožilja. Med najpogostejšimi vzroki za večanje števila bolnikov z rakom so: staranje prebivalstva, vedno boljše diagnostične metode, ki odkrivajo več rakavih bolezni in vedno večja izpostavljenost prebivalstva nevarnim dejavnikom. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, med obolelimi je tudi odstotek moških. 

S samopregledovanjem je lažje zaznati spremembe

Ta dejstva bi moralo poznati vsako mlado dekle in vsaka ženska. Lekadol in Europa Donna s projektom osveščanja poudarjata pomen majhnega dejanja, ki ga vsak od nas lahko opravi sam za zdravo življenje. 

S pregledovanjem in spoznavanjem svojih dojk naj bi dekleta pričela že v poznih najstniških letih in nadaljevala vse življenje. Pregled je potrebno opraviti enkrat mesečno, po končani menstruaciji. Po izgubi menstruacije bi si ženske morale pregledati dojke na izbrani dan v mesecu. Z rednim pregledovanjem dojk ženska najbolje spozna svoje dojke in hitro ugotovi, kdaj spremembe niso običajne.


Kako izvedemo samopregledovanje?

  1. Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklenite roke za glavo in ponovno preverite, da ni sprememb.
  2. Dvignite desno roko in položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Ponovite postopek še za levo dojko.
  3. Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko. Ponovite postopek še za desno dojko.
  4. Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti. Ponovite postopek še za desno pazduho.

 
 Na kakšne znake moramo biti pozorni ob samopregledovanju dojk?

  •           Bulica ali zatrdlina v dojki oz. pod pazduho
  •           Vdrta prsna bradavica ali spontan izcedek iz dojke
  •           Sprememba oblike ali velikosti dojke
  •           Sprememba barve kože

Če opazite katerega izmed teh znakov, obiščite zdravnika družinske medicine ali ginekologa oziroma kliknite na www.europadonna-zdruzenje.si , kjer si lahko preberete več o raku dojk.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Varnejša metoda proizvodnje matičnih celic

13 junija, 2012 0