Saturday, February 24, 2024

Znanih je več kot sto tipov HPV, ki povzročajo okužbo kože pri človeku, od tega jih je 40 tipov z anogenitalnega območja. Nekateri nenevarni, nizkorizični anogenitalni HPV povzročajo bradavice na zunanjem spolovilu (kondilome), drugi, visokorizični pa predrakave spremembe materničnega vratu (CIN 1, 2, 3) ali celo invazivnega raka. Po izsledkih raziskav naj bi zaradi rakotvornega delovanja visokorizičnih HPV nastalo kar 99,7 odstotka vseh rakov materničnega vratu.


Znaki
Znamenja hujših predrakavih sprememb in zgodnjega raka materničnega vratu so redka in pogosto prikrita. Ženske morajo biti pozorne predvsem na:
• bolečine ali krvavitve iz nožnice med spolnim odnosom ali po njem,
• nenadoma obilnejši izcedek iz nožnice, ki ga ne spremljajo očitna znamenja vnetja,
• krvave madeže ali manjše krvavitve med rednimi menstruacijami.
Začetne patološke spremembe materničnega vratu lahko spremljajo tudi dolgotrajna vnetja nožnice, težave pri odvajanju urina, tope ali krčevite bolečine v spodnjem delu trebuha in − ne tako redko − stalne tope bolečine v spodnjem delu hrbtenice ali križu.

Takoj za rakom dojke

Incidenca raka materničnega vratu je največja pri mlajših ženskah, starih od 35 do 45 let, incidenca predrakavih sprememb pa kakih pet do deset let prej. V zadnjem letu ali dveh se znova kaže pogostejše obolevanje med ženskami, starejšimi od 50 let, nemara tudi zato, ker se v manjšem odstotku odzivajo vabilom na ginekološki pregled.
Rak materničnega vratu je predvsem v razvitih državah drugi najpogostejši rak pri ženskah, takoj za rakom dojke. V Sloveniji je rak materničnega vratu šesti najpogostejši rak pri ženskah in drugi najpogostejši rak rodil (za rakom maternične sluznice).

Pretresljive številke

V Sloveniji zboli za rakom materničnega vratu 23 na 100.000 žensk na leto, kar pomeni skoraj 200 žensk na leto, najpogosteje starih med 35 in 45 let. Zaskrbljujoče je, da incidenca raka materničnega vratu narašča pri ženskah, mlajših od 40 let. V Sloveniji za RMV umre 7,8 na 100.000 žensk. Zaradi tega raka v Sloveniji vsako leto umre od 50 do 60 žensk.

Test HPV

Za pravočasno odkrivanje rakavih sprememb materničnega vratu oziroma prizadevanje za manjšo obolevnost žensk za RMV so najpomembnejši redni ginekološki pregledi in test HPV.
Obolevnost zaradi RMV je mogoče zmanjšati z rednim pregledovanjem žensk, s citopatološkimi pregledi brisov materničnega vratu in z zgodnjim zdravljenjem. Pogoji za to so kakovostna citološka služba, ustrezno vrednotenje brisov in tudi ustrezna diagnostika.

Cepiva

Z obeti novega cepiva proti HPV, ki preprečuje dolgotrajne okužbe z dvema najpogostejšima visokorizičnima tipoma HPV (HPV 16 in HPV 18), in bo kmalu na voljo tudi v Sloveniji, bo mogoče to sekundarno preventivo dopolniti s primarno preventivo ter tako še bolj omejiti pogostost raka materničnega vratu in posledično umrljivost.

Rak materničnega vratu je zaradi možnosti odkrivanja predrakavih sprememb edini rak, ki ga je mogoče preprečiti.

Vir: Viva

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Molč pozitivnih misli

13 junija, 2012 0