Saturday, April 13, 2024

Ginekološki onkologi iz Chang Gung Memorial Hospital navajajo, da je pri bolj radikalni histerektomiji smrtnost zelo nizka. Dolgotrajnejše informacije o napovedi izida te operacije karcinoma cerviksa so zelo omejene.


V iskanju odgovora je znanstvena ekipa prikazala podatke 139 pacientk pri katerih so laparoskopsko operacijo opravili med leti 1994 in 2005. Pri večini pacientk je bil diagnosticiran stadij bolezni 1A ali 1B, pri treh IIA. V povprečju so kirurgi pacientkam odstranili 16 pelvičnih limfnih žlez.

Pri devetih pacientkah (6,5%) so registrirali intraoperativne zaplete, pri 21 pacientkah (15,1%) pa so bile prisotne postoperativne komplikacije.

Zdravje pacientk so v povprečju spremljali 92,1 mesecev, pri tem pa je kumulativna stopnja brez recidiva znašala 91,01%, skupna stopnja preživetja pa je znašala 92,78%.

Prikazani rezultati se sovpadajo s predhodnimi poročili, ki so boljši od tradicionalne radikalne operacije.

Ginekologi svarijo, da je z obzirom na tehnične težave onkološka laparoskopija rezervirana za izkušene, endoskopsko orientirane ginekološke kirurge. Glede na rezultate raziskave je laparoskopska operativna metoda raka materničnega vratu, pri zgodnji fazi karcinoma boljša izbira.

»Laparosopska radikalna histerektomija narejena s strani izkušenega endoskopa in prednostjo minimalno invazivnega posega, bi morala postati prosta izbira pacientke, v prihodnosti pa metoda zdravljenja zgodnje faze karcinoma materničnega vratu,« zaključuje znanstvena ekipa.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Vitamin B6 kadilce ščiti pred rakom

13 junija, 2012 0