Saturday, June 22, 2024

Operirali so bolnici z zgodnjim stadijem raka materničnega vratu, pri čemer so jima odstranili obolelo tkivo, hkrati pa ohranili maternico, kar pomeni, da sta bolnici ohranili rodno sposobnost in bosta lahko imeli otroke, če bosta to želeli. Ginekološka klinika je s tem postala četrti ginekološki center v Evropi in osmi na svetu, kjer so sposobni izvesti takšen poseg.


Do zdaj so te bolnice operirali na način vaginalne radikalne histerektomije, kar pomeni, da so jim obolelo tkivo materničnega vratu skupaj z maternico odstranili skozi nožnico. Pri tej manj invazivni operaciji skozi nožnico odstranijo le oboleli del materničnega vratu s pripadajočimi vezmi, da bi prepoznali morebitno razširjenost bolezni. Med posegom laparoskopsko odstranijo tudi dimeljske bezgavke. Telo maternice, ki je potrebno za nosečnost, tako ohranijo. "Veseli smo, da lahko izbranim bolnicam, ki si želijo ohraniti reproduktivno sposobnost, ponudimo tudi takšen poseg," je povedal doc. dr. Borut Kobal, ki je skupaj z dr. Megličem in dr. Čavičem opravil posega.

Za rakom materničnega vratu vsako leto zboli do 200 žensk. Pacientk, ki zbolijo pred 35. letom starosti, je kar tretjina, doslej pa jim niso mogli ponuditi operacije, ki bi zmožnost zanositve ohranila. "Po statistikah v svetu 70 odstotkov teh žensk, ki si želijo zanositi, potem ko ozdravijo, tudi zanosi, 80 odstotkov med njimi pa rodi živega otroka, vendar s carskim rezom," je povedal dr. Milan Čavič.

Ker se s posegom skozi nožnico izognejo delu v trebušni votlini, je manj zapletov, bolnica pa okreva hitreje, je povedal dr. Leon Meglič. Pri klasični odstranitvi obolelega tkiva niso imeli informacije o morebitni razširjenosti bolezni na sosednjih bezgavkah, to pa so omogočile endoskopske tehnike, kot je laparoskopska medenična limfadenektomija.

Vaginalna radikalna trahelektomija izhaja iz šole radikalne kirurgije, ki jo je pred desetletji na kliniki uvedel prof. Novak, je povedal dr. Milan Čavič. Odstranitev maternice skozi nožnico je nekoč predstavljala manj tveganja za bolnice kot odstranitev skozi trebušno votlino, a je z razvojem anesteziologije počasi prevladala odstranitev maternice skozi trebušno votlino. V zadnjih letih je spet v ospredju manj radikalno zdravljenje skozi nožnico – to danes pride v poštev pri raku v začetnih stadijih, ker je poseg lažji in je manj zapletov, za odstranitev začetnega dela materničnega vratu ali kot kombinacija tega posega z laparoskopsko tehniko.

Za novi poseg so primerne bolnice v zgodnjem stadiju bolezni (B1). Teh bolnic ne zdravijo z obsevanjem ali kemoterapijo, razen če bi šlo že za metastaze v bezgavkah. Pričakujejo, da bodo z novo tehniko operirali okoli deset žensk na leto, ker pa se vse več žensk odloča za poznejše rojevanje, pričakujejo, da bo kandidatk vse več. Razmisliti je treba tudi o tem, do katere starosti bolnicam še omogočiti ta operativen postopek. Pri tem upoštevajo želje bolnice, prvo merilo za manj radikalno operacijo pa mora biti omejenost bolezni. Čavič je zagotovil, da ni bojazni, da bi odstranitev le materničnega vratu povečala možnost za razširitev raka na maternico, saj se rak materničnega vratu širi drugam in ne navzgor na maternično telo.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Okuženi libijski otroci prejeli odškodnino

13 junija, 2012 0