Saturday, July 20, 2024

Prvi zobje se v povprečju pojavijo med petim in osmim mesecem otrokove starosti, najpogosteje v šestem mesecu. Biološko pravilo pravi, da se prva pojavita spodnja sekalca, nato zgornja in zgornji dvojkici, nato spodnji dvojkici. Okoli devetega meseca pričnejo rasti trojkice in štirice okoli otrokovega prvega leta starosti.


Zadnji pokukajo na dan kočniki. Po upihnjeni drugi svečki ima večino otrok vseh dvajset mlečnih zobkov.
 

Rast zob ne gre po ustaljenih smernicah

Otrok je star že osem mesecev pa še nima prvega zobka? Naj vas ne skrbi, saj na zakasnitev lahko vplivajo različni dejavniki: prezgodnji porod, nižja porodna teža in dedovanje.

Redko, pa vendar se zgodi, da se nekateri otroci že rodijo z zobkom ali dvema. Tudi v tem primeru gre za prirojene genetske dejavnike. Če pa zobki rastejo daleč od običajnega razporeda, se posvetujte s pediatrom.
 

Povišana telesna temperatura

Nekako velja, da povišana temperatura spremlja rast prvih zobkov, vendar to ni pravilo. Povišana temperatura lahko pospeši rast zobkov, saj tako zobki laže prodrejo skozi dlesen. Povišana temperatura pa, po zadnjih znanih dejstvih, ne nastane zaradi rasti zobkov ampak zaradi drugega vzroka.

Kako pomagamo otroku

Tržišče je preplavljeno z geli in tekočinami, ki so namenjeni umirjanju vnetnih stanj dlesni. Obstajajo tudi izdelki namenjeni dojenčkom, ki so izdelani izključno iz rastlinskih izvlečkov z dodatkom anestetika, ki umiri boleče in razdražene dlesni. Ti preparati vsebujejo tinkturo kamilice, lidokain in polidokanol, ne vsebujejo sladkorjev in ne povzročajo kariesa. Tinktura kamilice blaži vnetje, lidokain in polidokanol pa lokalno mirijo boleče in razdražene dlesni. Na mesto, kjer bo izbil zobek, jo nanašamo z blago masažo.

Z gumijastim ali z vodo in gelom napolnjenim grizalom zadovoljite otrokovo potrebo po grizljanju in dotikanju bolečih dlesni.
 

Nega prvih zobkov

Z nego zob je potrebno pričeti takoj. Zobke je potrebno očistiti po vsakem obroku. V lekarnah in specializiranih trgovinah lahko kupite posebne gumijaste ščetke, ki se uporabljajo kot naprstnik. Za nego dojenčkovih zob, je dovolj navadna voda. Zobna pasta se lahko uporabi šele, ko je otrok sposoben izpljuvati peno, brez da jo pred tem vsaj polovico pogoltne.

Nega prvih zobkov je zelo pomembna in četudi bodo enkrat izpadli, jih je potrebno negovati in zdraviti. Mlečni zobki zagotavljajo pravilno rast stalnih zob, zaradi tega s čiščenjem otrokovih zob pričnite že od prvega dne.

Preberite še:

Nega popka
Dojenčkova koža
Plenični izpuščaji
Nega otroške kože
Temenice

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice