Monday, March 4, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Razbijamo mite o jajcih

By 0 423 Views
  1. Vse kokoši nesejo enaka jajca: Teoretično ni prehranske razlike med svetlejšimi in temnejšimi jajci. Razlika je le v perju kokoši – bele kokoši nesejo bela jajca, rjave kokoši pa rjava. Obstajajo pa tudi bolj eksotične vrste kokoši, ki pa zopet nesejo jajca drugačnih barv.
  2. Vsa jajca so enaka – obstaja prepričanje, da so bela jajca bolj zdrava, vendar pa barva lupine ne pomeni, da je belo jajce bolj zdravo. Razlika pa obstaja v barvi rumenjaka. Več vitamina A, katerega zaužije kokoš, pomeni bolj rumen rumenjak. Znano pa je tudi, da so bolj “bledi“ rumenjaki ravno toliko zdravi, kot tisti bolj temni.
  3. Eno na dan – Jajca so na slabem glasu zaradi holesterola, vendar glede na raziskave, eno jajce na dan še ne dvigne ravni holesterola ali tveganja kapi.
  4. Ne)svoboda – Ko slišimo besedo prosta reja, si verjetno predstavljamo vesele piščance, pod svobodnim soncem na farmi. Dejansko pa prosta reja ne pomeni nič bistvenega, kar se tiče kvalitete jajc. Prosta reja pomeni le to, da te piščance vzrejajo v skednju z sončno svetlobo.
  5. Organska so boljša – Organska jajca pridejo od kokoši, ki niso vzrejene s pomočjo hormonov ali antibiotikov, zato so res bolj zdrava. Da pa lahko jajca dobijo takšno oznako, pa morjao imeti kokoši toliko svobode, da se lahko prosto gibajo in imajo prost izhod ven. Vseeno pa je skrivnost dobrih organskih jajc v tem, da le-ta pridejo z manjše farme, kjer imajo manj kokoši in več prostora, kjer se lahko gibljejo.

Dejstva o jajcih lahko preberete na Bodieko.si