Wednesday, April 17, 2024

Številni starši otrokom pred četrtim letom starosti, proti kašlju in prehladu, daje zdravila, ki jih otroci nebi smeli jemati, 25% staršev pa otrokom daje zdravila za umirjanje kongestije (nenormalnega nabiranja krvi v organih in tkivu).


Po priporočilih Ameriške uprave za hrano in zdravila FDA iz leta 2008, otrokom pred drugim letom starosti, zaradi številnih stranskih učinkov, nebi smeli dajati zdravil brez recepta, je dejal dr. Matthew Davis.

»Zmedo delajo farmacevtske firme, ki svoje izdelke pogosto označujejo kot zdravila za otroke. Posebnosti so ponavadi napisane v drobnem tisku, ki ga starši največkrat niti ne preberejo. Prav v drobnem tisku pa je velikokrat zapisano, da zdravilo ni namenjeno otrokom do četrtega leta starosti,« je opozoril Davis.

Uporaba zdravila proti kašlju in prehladu lahko pri otrocih izzove mačka, počasno in plitko dihanje, alergijske reakcije, halucinacije, zaprtje, krče in neenakomeren srčni ritem.

Strokovnjaki starše zato opozarjajo, da natančno preberejo navodila, o zdravilu pa naj se posvetujejo s svojim pediatrom.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Limonin sok osvežuje utrujena stopala

24 aprila, 2013 0