Sunday, April 21, 2024

Zdravniki že dolgo vedo, da ni jasnih smernic in raziskav, ki bi jasno kazale, da mirovanje v nosečnosti pomaga pri določenih zapletih povezanih s samo nosečnostjo. Strogo ležanje lahko celo izzove nekatere nezaželene stranske učinke, kot je npr. višje tveganje tvorjenja krvnih strdkov, ter izguba kostne in mišične mase.


Kljub vsemu se ocenjuje, da se skoraj vsaki peti ženski v nosečnosti priporoča manjša aktivnost, bolniški stalež ali strogo ležanje.

Mirovanje v nosečnosti se priporoča predvsem iz vidika nezadostnih in neučinkovitih metod za preprečevanje prezgodnjega poroda, pravijo strokovnjaki.

Raziskava je sodelovalo 646 nosečnic, katerih je 40% dobila priporočila za mirovanje, od tega največje število strogo ležanje.

Znanstvenike je presenetil rezultat, saj je kar 37% nosečnic, ki so imele predpisano mirovanje in so se navodil zgledno držale, vseeno rodilo pred predvidenim datumom poroda. V primerjavi z ‘zglednimi’ nosečnicami pa je zgolj 17% žensk, ki svoje aktivnosti niso prilagodile priporočilom zdravnika, rodilo pred predvidenim datumom poroda.

Rezultati raziskave, ki so objavljeni v reviji Obstetrics & Gynecology kažejo, da mirovanje v nosečnosti pri visoko rizičnih nosečnostih prezgodnjega poroda ne preprečuje, obenem pa ne ponuja končnega odgovora, pravi Catherine Spong, ki je vodila raziskavo.

Na podlagi raziskave strokovnjaki pozivajo, da se na temelju nove obsežne raziskave enkrat za vedno reši dilemo, do takrat pa naj zdravniki postopajo razumno. Nasvet o manjši aktivnosti zagotovo ne škodi.

Mirovanje v postelji napačno doživljamo kot poceni in logično priporočilo, pa pravi Joseph Biggio iz fakultete Alabama v Birminghamu.

Naslednji prispevek

Nosečnost: otekanje nog, rok in gležnjev

21 maja, 2013 0