Monday, July 15, 2024

»Matere za deklice ali dečke proizvajajo biološko različno mleko,« je pojasnila Katie Hinde, biologinja na Harvardu.


Raziskave na ljudeh, opicah in ostalih sesalcih so odkrile razlike v vsebnosti in količini mleka.

Dečki dobivajo mleko, ki je bogatejše z maščobami in proteini, se pravi bolj energetskega, deklice pa dobivajo večjo količino materinega mleka.

Za pojasnilo fenomena se je rodilo kar nekaj teorij, ki jih je na letnem simpoziju Ameriškega združenja za napredek znanosti (AAAS) v Chicagu predstavila Katie Hind.

Pri rezus opicah, samice v mleko izločajo več kalcija namenjenega ženskim potomkam, ki podedujejo družbeni status svoje matere.

»To materam omogoča izločanje večje količine mleka, ki omogoča hčeram hitrejši razvoj in posledično hitrejšo spolno zrelost,« je pojasnila biologinja.

Samcem ni potrebno dozoreti tako hitro, saj je njihova edina omejitev pri reprodukciji, število samičk, ki jih lahko osvojijo.

Samičke se z materinim mlekom hranijo dalj časa, samčki se pogosteje igrajo in tako potrebujejo energetsko bogatejše mleko.

Zakaj pa matere pri ljudeh proizvajajo spolu različno mleko, pa ni jasno, priznava znanstvenica.

Obstajajo indikacije, ki kažejo da je proizvodnja materinega mleka določena še pred rojstvom otroka.

Upoštevanje razlik v kakovosti materinega mleka in razvoja otroka, bi lahko izboljšalo formule za mleko namenjeno dojenčkom mater, ki ne morejo dojiti.

Odkritje bi lahko pomagalo tudi bolnicam najti primerno mleko za dojilje, ki želijo boljšo prehrano za bolne otroke in otroke rojene pred predvidenim datumom poroda, pravi Hilde.

Kategorija:   Novice, Novice
Naslednji prispevek

Z otrokom se pogovarjajte kot z odraslimi

17 februarja, 2014 0