Monday, June 24, 2024

Podatke so zbirali v obdobju šestih let (2006 – 2011). V raziskavi je skupaj sodelovalo 494 prostovoljcev, 269 njih iz rizične skupine. V rizično skupino so bili umeščeni posamezniki, ki jim je grozila višja verjetnost okužbe z virusom HIV.


Preostanek prostovoljcev so razdelili v kontrolno skupino, 66% njih med spolnimi odnosi ne uporablja kondomov, piše skupina avtorjev.

Prostovoljci vključeni v raziskavo so prepričani, da kondomi niso naravni in zmanjšujejo spolni užitek, ter da njihova uporaba krha intimo med partnerjema.

Tretjina žensk za razlog ignorance kondomov navaja zaupanje v partnerja, polovica moških pa pravi, da ne marajo kondomov.

V skupini HIV pozitivnih na Hrvaškem se je, ne glede na spolno usmerjenost, kar 84,4% okužilo s spolnimi odnosi. Okužbe s spolnimi prenosljivimi boleznimi je z uporabo kondomov moč zmanjšati kar za 80%.

Raziskava je še pokazala, da Hrvati kondome uporabljajo redkeje kot Slovenci, raziskava v Italiji pa je potrdila, da kondome uporablja kar 74% posameznikov, ki se zapletejo v naključni spolni odnos, v partnerskem odnosu pa kondome redno uporablja približno 18% italijanskih parov.

Spolno prenosljive bolezni so resna javnozdravstvena težava. Na leto se za njihovo zdravljenje porabi približno 13 milijard dolarjev. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se z eno izmed spolno prenosljivih bolezni (sifilis, gonoreja, klamidija in trihomoniaza) vsako leto okuži približno 300 milijonov ljudi.

Od začetka epidemije HIV/AIDS-a je na svetu umrlo okoli 25 milijonov ljudi, po oceni UNAIDS-a iz leta 2011 pa je v letu 2010 s HIV-om ali AIDS-om živelo približno 34 milijonov ljudi, od tega jih je v omenjenem letu 1,8 milijona svojo življenjsko pot tudi končalo.

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Gledanje televizije je vseživljenjska razvada

17 marca, 2015 0