Wednesday, February 28, 2024

Veliko mamic vsako poletje pokriva vozičke s pleniso ali odejo zato, da bi zaščitili svojega otroka pred soncem. Ko boste videli, kaj se poleti zgodi v notranjosti vozička z otrokom, ko ga pokrijete, tega več nikoli ne boste počeli!


Na Švedskem so naredili preizkus:

dva vozička so postavili na sonce, enega so pokrili z odejo, drugega pa ne. Ob tem so na termometrih spremljali naraščanje temperature v obeh vozičkih. V pokritem vozičku je temperatura zrasla do kar 39 stopinj Celzija!

Zunaj je v tem času bilo 24 stopinj Celzija, kar pomeni, da se je v pokritem vozičku temperatura dvignila za kar 15 stopinj Celzija.

Raziskovalci so ugotovili, da tudi, če je odeja oziroma plenica zelo tanka, zmanjša kroženje zraka in poveča toploto v notranjosti vozička, ki ga pokriva.

Otroku postane udobno in toplo kot v maternici, zato lahko preneha dihati

Prav tako je problematično tudi, da otroka, ki ste ga pokrili, ne vidite. Tako ne veste, ali mu je vroče in ali se pritožuje nad vročino. Ker se zrak tako segreje, se otrok tega navadi. Ker mu sčasoma postane udobno in toplo kot v maternici, lahko celo preneha dihati.

Varm vogn

Derfor skal du ikke dekke til vognen med teppe! Del gjerne så flere blir oppmerksom på dette!

Objavil/a Babybanden dne Sreda, 30. maj 2018

O ugotovitvah piše švedski časopis Svenska Dagbladet, ki poroča, da je pokrit voziček lahko tudi vzrok nenadne dojenčkove smrti.

 

Naslednji prispevek

Težke noge in krčne žile med nosečnostjo

28 julija, 2019 0