Tuesday, April 23, 2024

Ta poza naj bi po antropoloških raziskavah lajšala bolečino v križu, ki je pri nosečnicah pogosta in zanje zelo neprijetna. Telo nosečnice naredi dve stvari, ko se privaja na novo obliko: center telesa se premakne tako, da se prilagodi poziciji zarodka, poleg tega pa so se spodnja vretenca oblikovala tako, da se pri premikanju centa hrbtenica ne poškoduje.


»Tako odkritje je tako očitno, da je čudno, da se nečesa takega nismo opazili prej,« je povedala Liza Shapiro, z Univerze Teksas, ki je pomagala nadzorovati raziskavo.

Shapirova in Katherine Whitcome, z Univerze Harvard, sta skozi nosečnost spremljali 19 nosečnic, pri čemer sta uporabljali digitalne kamere in opremo za analizo gibanja, s katero sta beležili spremembe v gibanju in pozi z naraščanjem nosečnosti. »Ko masa nosečnic preseže polovico, se te začnejo nagibati nazaj,« je povedala Shapirova in dodala, da oblika vretenc omogoča tako obračanje telesa.

»Iz teh ugotovitev lahko sklepamo, da moški se moški ne morejo tako uspešno zoperstaviti sili njihovih trebuhov, kot to lahko storijo ženske, kar je njihova prednost,« je izjavila Shapirova.

Vir: Dnevnik

Naslednji prispevek

Kakšne možnosti ima ženska pri porodu?

13 junija, 2012 0