Thursday, June 20, 2024
26 oktobra, 2021

Raziskave kažejo, da kapa v hladnem vremenu ne ščiti otroka pred vnetjem ušes

By 0 1593 Views

Ko se začne hladno vreme, večina staršev takoj poskrbi, da otroci nosijo kapo ali trak za ušesa. Znanost pa je razkrila nekaj drugega – v resnici pokrivala za ušesa otroka ne ščitijo pred vnetjem ušes.


Trak in kapa na glavi, ki pokrivata ušesa, pomagata, ko nas, pa tudi našega otroka, zebe v ušesa. Pri samem vnetju srednjega ušesa pa otorinolaringologi trdijo, da ni dokazane povezave. Tako veter, ki piha v otrokovo glavo in ušesa, ne igra dokazane vloge pri vnetju ušes. Slednje se pojavi pogosto pri tistih, ki imajo povečano žrelnico, zaradi česar se srednje uho ne prezračuje pravilno skozi ušesno trobljo.

Vaš otrok se lahko kljub temu, da nosi kapo, prehladi

Za prehlad se mora človek okužiti z mikroorganizmi oziroma priti v stik z njimi. Večino prehladov povzročijo virusi v žrelu in nosu. Pri tem pazite: otrokov prehlad se zdravi drugače kot prehlad odraslega človeka, ki mu je običajno dovolj pitje čaja in uživanje vitaminov. Otroci zaradi prehlada večkrat celo obležijo v postelji. Pazite, da si vaš malček vsakič obriše nos z novim papirnatim robčkom in si zatem umije roke, kašlja pa naj v rokav.

Ne pozabite pa, da se je priporočljivo z otrokom odpraviti na svež zrak, ne glede na vreme. Vaš otrok se naj giba, skače in teče v vseh vremenskih razmerah, ob prihodu domov pa mu ne ponudite čokolade – raje poskrbite, da zaužije dovolj sadja in zelenjave.

 

Kategorija:   otrok, Zdravje
Naslednji prispevek

Zakaj je 3D pisalo odlično darilo za otroke

15 novembra, 2021 0