Monday, April 22, 2024

V prvih nekaj mesecih zdravljenja pa imajo podoben učinek tudi tablete z dezogestrelom in drospirenonom.


»V klinični praksi smo pogosto zmedeni, ko gre za odgovor na vprašanje, katero zdravilo pacientki predpisati,« je dejal dr. Suhindra Mohan Bhattacharya. V članku objavljenem v reviji Fertility and Sterility je težavo opisal skupaj s kolegom dr. Azanom Jha.

Njuni ekipi v Kalkuti in New Delhiju sta 171 žensk razdelila v tri skupine: prva skupina žensk je prejemala dezogestrel, druga ciproteron acetat in treja drospirenon.

Rezultati zdravljenja so bili po šestih mesecih podobni, po letu dni terapije pa je ciproteron acetat, v primerjavi s pacientkami na dezogestrelu ali drospirenonu, močno znižal modificiran Ferriman Gallweyev rezultat.

Ciproteron acetat in drospirenon sta močno povišala vsebnost SHBG.

Ciproteron acetat je prav tako zmanjšal indeks prostih androgenov. Vplivi na metabolične parametre pa so bili identični.

Glede na to, da v momentalnem antiandrogenem delovanju ni razlike, lahko zdravniki ženskam, ki krajši čas prejemajo oralno kontracepcijo, predpišejo bilo katero od omenjenih zdravil. Po dvanajstih mesecih pa antiandrogeni učinek dezogestrala, v primerjavi z drospirenonom in še posebej ciproteron acetatom, oslabi.

Avtorja raziskave priporočata, da se ženskam z močnejšim androgenim učinkom predpiše ciproteron acetat. Za vse ženske z blažjimi pojavi učinkovanja androgenih hormonov pa se priporoča drospirenon.

http://youtu.be/FsNKyKS7M_s

Naslednji prispevek

Antioksidanti povezani z boljšo kakovostjo spermijev

18 septembra, 2012 0