Monday, June 17, 2024

Anatomska razlika med deklicami in dečki je precej očitna, zato o njej ne bomo izgubljali nepotrebnih besed. Ko pa govorimo o razvoju možganov pa so razlike med spoloma izjemno majhne. Na razvoj možganov in vedenje precej bolj vplivajo življenjske izkušnje kot pa spol otroka. Za razvoj celotnega potenciala pa otrok potrebuje veliko pozornosti in spodbude. Kakšno vlogo pri razvoju sina ali hčere pa ima spol?


Socializacija

Ženske so veliko bolj čustvene. Recenzija več kot 100 raziskav je pokazala, da se dojenčice že s svojo obrazno mimiko odzivajo veliko bolj čustveno. Z obraza odrasle ženske je veliko lažje prebrati njeno razpoloženje, strokovnjaki menijo, da je omenjeno samo evolucija izražanja čustev iz otroštva.

Kljub temu pa dečki niso nič manj občutljivi, vendar svojih čustev pač ne izražajo tako nazorno.

Prostorska percepcija

Eden izmed razlogov, zakaj so fantje boljši pri logiki in matematiki je, da imajo veliko bolj poudarjeno prostorsko percepcijo oz. lažje rešujejo težave, ki vključujejo velikost, razdaljo in razmerje med predmeti. Pomembno vlogo ima tudi splošno družinsko pričakovanje do moških potomcev, se pravi pogosteje se jih navaja na igranje video igric, gledanje športa… Razkol med spoloma se pojavi že zelo zgodaj v otroštvu. Raziskave so pokazale, da lahko dojenčki moškega spola stari od 3 – 5 mesecev že vizualizirajo vrteči predmet, medtem ko dojenčice še ne.

Deklice je pač potrebno nekako navajati na igranje s kockami, z njimi pogosteje govoriti o številkah, se z njimi igrati in ko bo dovolj stara jo seznaniti s poučnimi družabnimi igrami ali pametnimi igrami na računalniku.

Igrače

Dojenčki še ne razlikujejo med igračami za deklice in dečke, so pokazale nedavne raziskave. Tudi fantki imajo radi plišaste igračke. Prav verjetno je, da je družba tista, ki določi katere igrače so za deklice in katere za dečke. V vrtcu, kjer vzgojiteljice nimajo toliko časa za individualno igro, otroci pogosto posegajo po igračah, ki niso ‘značilne’ za njihov spol. Dokazano dejstvo je, da deklice, ki so bile v intrauterinem življenju izpostavljene višji vsebnosti testosterona, kažejo nadpovprečen interes za igranje z avtomobilčki. Raziskava v katero so bili vključeni mladi opičji samčki je pokazala, da so mladički pogosteje izbrali igračo s kolesi kot plišasto igračo, samičke so privlačili tako avtomobilčki kot plišaste igračke. Kaj lahko pričakujemo pri ljudeh? Deklice so bolj dovzetne za igro z vsemi igračami, dečki zgolj za igro s ‘fantovskimi’ igračami.

Nič hudega ni, če se vaš sin igra s punčkami ali plišastimi igračkami. To samo pomeni, da si širi obzorja. Nobene potrebe ni, da ga silite v igro s stereotipnimi igračami.

Fizična aktivnost

Že pogled na igrišče pove, da dečki pogosteje tečejo, se igrajo z žogo, oz. so splošno bolj fizično aktivni. Razlika o fizični aktivnosti pa se lahko prične že v maternici. Pregled 46 raziskav je pokazal, da so dečki bolj fizično aktivni – se zvijajo med previjanjem, so bolj nemirni v otroškem vozičku… Razlike med povprečnim dečkom ali deklico ne boste prepoznali, kljub vsemu pa obstaja ocena, ki pravi, da so dečki bolj fizično aktivni.

Za oba spola pa velja: gibanje, tako na prostem kot v stanovanju, je predpogoj za zdrav razvoj in zdravo življenje.

Agresija

Tu ni nobenega presenečenja. Fantje so že pred drugim letom starosti agresivnejši od deklet. Znanstveniki pravijo, da je prenatalna izpostavljenost testosteronu pomemben dejavnik, ki vpliva na  podzavestno agresijo. Testosteron, seveda skupaj še z drugimi zunanjimi dejavniki, je prav tako odgovoren za nasilje v odraslih letih. Vendar tudi deklice niso angelčki: grizejo, ščipajo, brcajo…

Tako fantkom kot punčkam je potrebno postaviti jasne meje.

Hoja

Čeprav veliko staršev pravi, da so fantje hitreje osvojili motorične sposobnosti, se prej plazili in shodili, nekateri pediatri trdijo ravno nasprotno. Tema, ki pa ni tema za razdvajanje. Številne raziskave so potrdile, da bistvenih razlik ni. Tako dečki kot deklice shodijo nekje med devetim in šestnajstim mesecem starosti. Raziskava starševskih navad je postregla z zanimivim rezultatom: starši npr. vedno precenjujejo dejstvo, da je njihov fantek shodil pri enajstih mesecih in podcenjujejo, če je pri enajstih mesecih shodila njihova hči. Pričakovanja, da fantki shodijo prej, izhajaj iz fizične predispozicije spolov: fantje so pri enaki starosti praviloma večji in močnejši.

Pomembno je, da dojenček v rani mladosti preživi dovolj časa na trebuhu in si s tem krepi hrbtne in vratne mišice.

Govorjenje

Stereotip, ki drži. Deklice v povprečju spregovorijo mesec dni pred fantki. Britanski znanstveniki so ugotovili, da imajo deklice pri 18 – 24 mesecih starosti bistveno bogatejši besedni zaklad. Strokovnjaki so mnenja, da je razlika med spoloma odgovorna zgolj za 3% razlik v verbalni komunikaciji, 50% predstavlja okolje v katerem otrok odrašča.

Starši moramo posvetiti več časa branju pravljic, ali pripovedovanju prigod iz vsakdanjega življenja.

Odvajanje od plenic

Deklice so hitreje ‘suhe’. Večina deklic se od plenic odvadi nekje med 22-tim in 30-tim mesecem starosti, fantje v povprečju tri mesece kasneje. Popolno samostojno opravljanje male in velike potrebe deklicam uspe v 33-tem mesecu, fantom v 37-tem mesecu starosti. 

Z odvajanjem otroka ne silite preveč, nekateri, predvsem fantki, potrebujejo nekaj več časa. 

Kategorija:   Novice, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Moške ni težko zapeljati

2 junija, 2014 0