Tuesday, May 21, 2024

Indikacija carskega reza

Obstaja več različnih razlogov za carski rez: rizična nosečnost, ogroženo zdravje matere in ploda,ter preventivno preprečevanje kritičnih situacij.


Placenta previa

Placenta previa ali predležeča posteljica je stanje, ko posteljica v celoti ali delno prekriva maternični vrat. Incidenca diagnoze placente previe v tretjem tromesečju nosečnosti je 1:200 nosečnosti. Zdravljenje vključuje strogo ležanje in redno spremljanje. V kolikor je diagnosticirana zgolj marginalna placenta previa carski rez ni vedno potreben.

Abrupcija posteljice

Abrupcija posteljice je stanje, ko se posteljica razplasti od maternične sluznice. Tudi to stanje se ponavadi pojavi v tretjem tromesečju nosečnosti in prizadene okoli 1% nosečnic. Poglavitna simptoma sta vaginalna krvavitev in hude trebušne bolečine. Ločitev posteljice in maternice pa lahko povzroča težave pri dobavi hranil in kisika do ploda, zato je potreben urgentni carski rez.

Ruptura maternice

Pri približno 1 : 1.500 nosečnosti lahko med nosečnostjo ali porodom pride do rupture maternice. Ruptura lahko povzroči krvavitve, ki plod oslabijo z oskrbo s kisikom in hranili. Tudi ruptura maternice ja indikacija za takojšen carski rez.

Medenična vstava

Pri medenični vstavi je carski rez pogosto edina možnost varnega zaključka nosečnosti, čeprav se v redkih okoliščinah dojenček porodi tudi po vaginalni poti. Pri medenični vstavi je plod pogosteje v distresu, pogosteje se pojavi prolaps popkovine, oba stanja pa sta razlog za nujen carski rez. Carski rez se v tem primeru lahko izvede tudi pred 37. tednom nosečnosti.

Prolaps popkovine

Prolaps popkovine je v klinični praksi zelo redko stanje, vendar je jasen znak za izvedbo urgentnega carskega reza. Prolaps je stanje pri katerem popkovina skozi maternični vrat zdrsne v nožnico. Fizični pritisk na popkovino zmanjšuje pretok krvi do ploda, kar pomeni dobavo nižje vrednosti kisika in hranil.

Fetalni distres

Najpogostejša diagnoza fetalnega distresa je hipoksija oz. pomanjkanje kisika v organizmu ploda. Če ultrazvočno spremljanje ploda zazna pomanjkanje kisika pri plodu, pomeni jasen signal izvedbe nujnega carskega reza.

Zastoj vaginalnega poroda

Carski rez se lahko izvede v kolikor se v času vaginalnega poroda maternični vrat ne razširi dovolj, ali pa kljub aplikaciji umetnih porodnih popadkov le-ti prenehajo. V tem primeru odločitev za zaključek poroda s pomočjo carskega reza pade v drugi porodni fazi, v prvi porodni fazi je že po pravilu dilatacija materničnega vratu prepočasna za natančno indikacijo.

Ponavljajoč  carski rez

Skoraj 90% mater, ki so v prvo rodile s pomočjo carskega reza, so v naslednji nosečnosti kandidatke za vaginalni porod. V drugo največje tveganje predstavlja ruptura maternice, ki se zgodi pri približno 0,2 – 1,5% nosečnic. O svojih možnostih se posvetujte z ginekologom ali porodničarjem.

Cefalopelvično nesorazmerje

Cefalo-pelvično nesorazmerje je diagnoza, ki se postavi v primeru, da je plodova glavica v primerjavi z medeničnim obročem, prevelika za uspešen vstop v porodni kanal.

Aktivni genitalni herpes

Aktivni genitalni herpes pri materi (pozitivna diagnoza na mikrobiološke kulture) je diagnoza za načrtovan carski rez, s katerim se med vaginalnim porod prepreči izpostavljenost otroka virusu.

Diabetes

Gestacijski diabetes ali sladkorna bolezen ponavadi botrujeta večjemu plodu in nizu številnih drugih zapletov v nosečnosti, zato povečujeta verjetnost carskega reza.

Preeklampsija

Preeklampsija je stanje visokega krvnega tlaka v nosečnosti. Visok krvni tlak preprečuje ustrezno dostavo hranil in kisika do posteljice, posledično se zmanjša krvni obtok do ploda. Carski rez se ponavadi izvede zgolj pri hujših oblikah preeklampsije.

Anomalije ploda

V koliko se diagnosticira določene prirojene napake, se za preprečevanje nadaljnjih zapletov lahko izvede carski rez.

Večplodna nosečnost

Večina dvojčkov se rodi z vaginalnim porodim, tri in več plodne nosečnosti pa se preventivno zaključijo s carskim rezom. 

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Vaginalni porod po carskem rezu

9 julija, 2014 0