Tuesday, May 28, 2024

Ob normalnih naravnih zakonitostih se menopavza pojavi  v srednjih letih, v povprečju pri nekje 51 letu starosti. Med zgodnjo menopavzo pa prištevamo vse menopavze, ki se pojavijo v 20-tih, 30-tih ali 40-tih letih. Zgodnja menopavza lahko, sicer v redkih primerih, prizadene tudi najstnice. Zgodnjo menopavzo lahko imenujemo tudi zgodnja okvara jajčnikov.


Vzroki

Virusne okužbe

Pri zarodkih ženskega spola, ki so bil intrauterino izpostavljeni virusnim okužbam, lahko pride do težav pri razvoju jajčnikov, ki rezultira z nižjim številom jajčec  pri deklicah. Manj jajčec pomeni manj ovulacij, kar privede v zgodnjo menopavzo.

Dedovanje

Ženske ponavadi vstopijo v menopavzo pri enaki starosti kot njihove matere. Če je zgodnja menopavza že prisotna v vaši družini, je velika verjetnost, da boste same  deležne enake usode. Nekatere raziskave so pokazale, da je z družinsko anamnezo, povezanih zgolj 5% vseh zgodnjih menopavz.

Kirurški posegi

Za dokaj normalno hormonsko ravnovesje je dovolj že delovanje enega zdravega jajčnika. Recimo odstranitev jajčnika kot posledica ovarijske ciste, lahko povzroči poškodbe krvnih žil, ki oskrbujejo drugi jajčnik.  Oviran pretok krvi k preostalemu jajčniku povzroči, da jajčnik počasi odmira. Ko sta en ali oba jajčnika tako poškodovana, da nista sposobna sproščati jajčeca, žensko pahneta v menopavzo.

Odpoved jajčnika se lahko zgodi kot posledica ligature oz. podvezovanja jajcevoda. Ligatura ovira pretok krvi do jajčnika, ter povzroči njihovo odpoved in zgodnjo menopavzo. Menopavza kot posledica celotne histerektomije, odstranitve maternice, je najbolj neprijetna, takojšna obstrukcija izločanja estrogena in progesterona povzroči zelo intenzivne simptome.

Avtoimunska obolenja

Za avtoimunska obolenja je značilno, da celice imunskega sistema celice gostitelja zaznajo kot tujek, ter jih napadejo. Če to vpliva na reproduktivni sistem, protitelesa napadejo jajčnike in uničijo njihovo sposobnost reprodukcije.

Kromosomske nepravilnosti povzročajo nižjo proizvodnjo reproduktivnih hormonov, ki na koncu izčrpa jajčnike.

Obsevanje in kemoterapija

Obsevanje in kemoterapijo uporabljamo za zdravljenje in uničevanje malignih celic, vendar pa lahko po drugi strani trajno poškodujeta jajčnike.  Zdravljenje raka na dojki s Tamoxifenom deluje kot inhibitor izločanja estrogena, ki prav tako privede do zgodnje menopavze.  Po terapiji se lahko izpostavi ponoven reproduktiven cikel.

Zdravljenje

HNT lahko pomaga pri zdravljenju nekaterih simptomov zgodnje menopavze. Za mlajše ženske pa ni zagotovilo ponovne vzpostavitve reproduktivnega cikla. Hormonska nadomestna terapija pa ne more pomagati pri izločanju jajčec, tam kjer jih ni več. 

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Otroci in skrb za hišne ljubljenčke

28 februarja, 2014 0