Saturday, April 13, 2024

V zadnjem desetletju pa se veliko govori o korelaciji uživanja piva in zdravja. Seveda je povsem jasno, da je uživanje večjih količin piva moti številne biokemične procese v telesu in je torej zdravju škodljivo, znanstveniki trdijo, da ima zmerno pitje te grenke pijače (pol litra dnevno za moške in tri decilitre za ženske) številne pozitivne učinke za naše zdravje.


Pivo znižuje tveganje obolevanja za karcinomom

Raziskava v Pragi je v letu 2001 pokazala, da imajo flavonoidi s poreklom hmelja, ki je pomembna sestavina pri varjenju piva, molekularno strukturo podobno estrogenom in tako zmanjšujejo verjetnost tumorskih obolenj povzročenih s hormonskimi motnjami, kot sta npr. rak dojke in prostate. Sposobnost imitacije estrogenov pa pomaga tudi pri blaženju simptomov menopavze.

Pivo okrepi kosti

Po besedah raziskovalcev Tufts University iz Bostona, je pivo bogato s silicijem, ki kalciju in drugim mineralom pomaga pri penetraciji v osteoklast. Še posebej omenjeno velja za fizično aktivnejše moške in mlajše ženske.

Pivo povečuje mentalne sposobnosti

Harvardska raziskava je pokazala, da ima zmerno uživanje piva pri ženskah v srednjih letih blagodejen učinek na mentalne in intelektualne sposobnosti. Poleg tega je raziskava Ameriške zdravniške zbornice iz leta 2003 pokazala, da imajo starostniki, ki uživajo zmerne količine piva, manjšo verjetnost obolenja za starostno demenco.

Pivo za zdravo srce

Raziskovalci Rockefeller University iz New Yorka so dokazali, da alkohol v našem telesu povečuje vsebnost t.i. dobrega ali HDL holesterola. Naloga HDL je transportiranje višek holesterola v jetra, kjer se razgradi, s tem pa izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastanek krvnih strdkov. Raziskava iz leta 2006 je pokazala, da zmerno uživanje piva pri moških znižuje tveganje srčne kapi za visokih 45%.

Pivo vzpodbuja celične funkcije

Nizozemski znanstveniki so izvedli raziskavo, ki je pokazala, da imajo pivci piva višjo vsebnost vitamina B6 v krvi. B6 ima pomembno vlogo v presnovi rdečih krvnih telesc, enako velja za sintezo nevrotransmiterjev ključnih za normalno funkcijo možganov.

Pivo znižuje verjetnost nastanka ledvičnih kamnov

Zaradi visoke vsebnosti magnezija, zmerno uživanje piva znižuje verjetnost pojave ledvičnih in sečnih kamnov, trdijo finski znanstveniki. Tveganje pivcev piva je bilo v raziskavi kar 60% manjše.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Menstruacija: Razlaga za najstnice

26 julija, 2012 0