Saturday, June 22, 2024

Razmaku premih trebušnih mišic strokovno rečemo tudi diastaza rektusov. Gre za stanje, pri katerem se površinske trebušne mišice razmaknejo. Pojav opazimo pri mnogih nosečnicah. Nekaterim se mišice po porodu povrnejo v prvotno stanje same od sebe.


Če niste ena od teh srečnic, so razlogi za to lahko sledeči:

-več zaporednih nosečnosti
-višja starost nosečnice
-nepravilna telovadba
-velikost otroka
-večplodna nosečnost
-predhodni carski rez

 

Kako sami preverimo, če imamo diastazo rektusov?

Ta preizkus lahko opravimo kar doma. Uležemo se na ravno podlago in pokrčimo noge v kolenih, da so stopala plosko na tleh. Nato z dvema ali tremi prsti vzdolžno pritisnemo na trebuh malo nad popkom. Nato dvignemo glavo, da se nam trebušne mišice napnejo. V takem položaju boste s prsti zatipali nekakšno udrtino. V primeru, da je udrtina manjša kot 2 prsta, vam ni potrebno skrbeti, če je večja pa vam svetujemo, da prilagodite telovadbo tako, da le to nevšečnost čim prej odpravite.

 

Diastaza sama po sebi ni boleča in nevarna, nevarne so njene posledice, če mišice ostanejo kronično razmaknjene. Če diastaze ne zdravimo, se pojavijo bolečine v ledvenem predelu, lahko pride do nestabilnosti medenice, povešanja organov, problemov s prebavo, uhajanja urina, vse te nevšečnosti pa vplivajo tudi na naše počutje.

 

Na našo srečo lahko razmak premih trebušnih mišic hitro popravimo s pravilno vadbo. Če si želimo nekaj narediti preventivno, da do razmaka sploh ne pride, lahko upoštevamo nekaj nasvetov in s tem zmanjšamo možnost nastanka:
-vstajamo pravilno, torej se zmeraj najprej obrnemo na bok in iz tega položaja vstanemo s pomočjo rok
-čim manj dvigujemo težke stvari, če ne gre drugače jih dvigujemo pravilno z vzravnano hrbtenico
-izogibamo se vaj, ki neposredno povzročajo sile na trebušno steno

Kategorija:   mama, Nasveti, Telo in koža
Naslednji prispevek

Cvetačna pica

9 oktobra, 2018 0