Friday, June 14, 2024

Višek sladkorja, maščob, prehranskih dodatkov in drugih škodljivih snovi… Za presnovo omenjenih živil potrebuje telo za očiščenje vseh strupov potrebuje ogromno energije. Počasi energija peša, kar se pozna tudi pri ostalih presnovnih procesih. Jetra in ledvice kot glavne ‘čistilne naprave’ postajajo preobremenjene. Čiščenje organizma pa ne pomeni samo spremembo prehranskih navad in telesno aktivnost, temveč tudi primerno nego telesa.


Številne bo na razstrupljanje privabilo dejstvo, da bodo izgubili kakšen kilogram, pozabljajo pa na druge prednosti kot je lepša koža, boljša kondicija, več energije, manj celulita… Vsak posameznik bi moral izbrati način razstrupljanja, ki mu najbolj odgovarja. Najbolje in najlažje organizem očistimo s spremembo prehranjevalnih navad. Večina strokovnjakov priporoča razstrupljanje s sadjem in zelenjavo. Za zajtrk sadje, za kosilo in večerjo zelenjavo.

Poznamo številne načine razstrupljanja, ki pa lahko trajajo tudi več mesecev. Najbolj primeren način je način, ki se izvaja enkrat mesečno in traja 36 do maksimalno 72 ur. Prvi dan ne boste čutili nikakršnih sprememb, razen seveda lakote, vendar se pripravite, saj se bo že drugi dan pojavil glavobol in seveda slab zadah, kot posledica pospešene detoksikacije organizma (bele obloge na jeziku). Če se odločite za daljšo terapijo, kar brez zdravniškega nadzora ne priporočamo, boste čutili utrujenost, nezainteresiranost, glavobol in pogoste spremembe razpoloženja.

V času razstrupljanja organizma se dovoljuje pitje vode in naravnih sokov, vendar nikakor ne čaja, kave ali alkohola. Ananas, artičoke, pesa, česen, grozdje, jabolka, lubenica, peteršilj, mango in por so najboljša živila za čiščenje organizma. Por pomaga dvigniti vsebnost dobrega holesterola, ter pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi, zelena solata je glavno živilo za čiščenje jeter, jabolka znižujejo slab holesterol, ter vsebujejo pektin, ki pomaga pri razstrupljanju, peteršilj kot diuretik pa pomaga pri odvajanju seča, kar je seveda dobro za ledvica. Ananas je eno izmed najkoristnejših živil pri hujšanju in detoksikaciji na splošno. Izboljša prebavo, vpliva na delovanje črevesja in je idealno živilo za med obroki.

Sama detoksikacija pa ne pomeni zgolj spremembo prehranjevalnih navad, enako pomembna je tudi fizična aktivnost. Hoja in tek sta vaji, ki pomagata pri izgorevanju maščob, izboljšata splošno kondicijo in učvrstita mišice. V začetku bo dovolj petnajstminutna aktivnost, s časom pa čas izbrane aktivnosti podaljšujte.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Več igre, več zdravja

23 maja, 2013 0