Monday, April 22, 2024

V tem primeru si bomo bližje ogledali pozitivne lastnosti grozdja, ki je trenutno v medicini zelo ‘in’. Spojine iz grozdja so zadovoljile stroge in zahtevne laboratorijske raziskave učinkovitosti zdravljenja posameznih obolenj in stanj. Po celoletnem uživanju grozdja, v različnih jedeh in številnih napitkih, je dobrodošla tudi enodnevna grozdna dieta.


Grozdje kot živilo

Grozdje je plod rastline, ki se latinsko imenuje Vitis vinifera. Poznamo številne vrste grozdja,vendar se najpogosteje srečujemo z vrstami, ki se uporabljajo za pripravo vina, namizno grozdje pa v glavnem uporabljamo v sveži in posušeni obliki (rozine), ki jih dobimo z naravnim sušenjem grozdja.

Ta jagodičast plod trte predstavlja zelo zahvalno živilo, velike nutritivne in dietetične vrednosti. Grozdje deluje kot naravni tonik organizma, poleg tega pa je zelo hranljivo živilo. Vsebuje približno 20% sladkorja, zato je tudi iz energetskega stališča zelo bogato živilo. S popolnim izgorevanjem 100 gramov grozdja, se bo v naših celicah sprostilo okoli 100 kcal, oz. 420 kJ, kar pa je seveda odvisno od vrste grozdja. Enaka količina grozdja je stalni vir vitamina C, ki ga je v tej količini grozdja okoli 12 mg (v primerjavi s kivijem 5-krat manj), vendar je grozdje po drugi strani izvrsten vir kalija.

Grozdje je živilo visoke bioflavonoidne vrednosti. Bioflavonoidi so specifična skupina rastlinskih pigmentov, ki se v današnjem času intenzivno raziskujejo. Imajo izrazit antioksidativen potencial, kar pomeni, da ščitijo naše celice pred snovmi, ki jih poznamo pod skupnim imenom prosti radikali. Prosti radikali so odgovorni za vzpodbujanje številnih procesov v našem organizmu, vendar ob morebitnem presežku povzročijo celično-molekulske poškodbe. Na ta način utrejo pot številnim boleznim in povzročijo prehitro staranje našega organizma.

Najbolj znan vir flavonoidov je sok iz jagod črnega grozdja (največ jih je v koži in koščici), najdemo pa jih tudi v črnem vinu. Znano je njihovo antioksidativno, protivnetno in protialergijsko delovanje. Omenjene flavonoide dobimo tudi v farmakološki obliki in lahko služijo kot prehransko dopolnilo.

Enodnevna grozdna dieta

Tako imenovana enodnevna grozdna dieta ima diuretični učinek, vzpodbuja prebavo in praznjenje črevesja, ter na koncu tonizira organizem in topi kakšen odvečen kilogram. Zakaj? Grozdje vsebuje veliko vode v kateri so raztopljeni minerali in vitamini, skupaj pa nima veliko kalorij. Kako na dieto? Zelo enostavno, kupite grozdje in ga v neomejenih količinah uživajte ves dan. Čeprav vsebuje veliko sladkorja, vam bo grozdje zaradi vsebnosti vode in celuloze, postregel z občutkom sitosti. Poskusite in pozitivni učinki bodo vidni že samo v enem dnevu.

Kategorija:   Hujšanje, Novice
Naslednji prispevek

Botox pomaga pri cerebralni paralizi

8 avgusta, 2012 0