Monday, April 22, 2024

V boju proti raku krepke mišice igrajo enako pomebno vlogo kot idealna telesna teža in zdrava prehrana, so pokazale zadnje raziskave, poroča Telegraph. Moškim priporočajo najmanj dvakrat tedensko telesno aktivnost s katero naj z enako intenzivnostjo razvijajo zgornjo in spodnjo skupino mišic.
 
V preteklih letih se je govorilo, da je za preventivni ukrep proti raku dovolj že občasna telesna aktivnost in uživanje zdrave prehrane, sedaj pa strokovnjaki poudarjajo, da je graditev mišičnega tkiva enako pomeben, če že ne najbolj pomeben dejavnik. Inštitut Karolinska na Švedskem, je v obdobju 20-tih let spremljal zdravje moških starih med 20 in 82 leti in s tem prišel do novih zanimivih podatkov. Vsak prostovoljec je redno hodil na preglede, ki so vključevali in testirali mišično moč.


Telesna aktivnost dela čudeže

Med leti 1980 in 2003 so znastveniki spremljali število moških, ki jih je prizadel rak in koliko pacientov je na koncu umrlo. Rezultati so pokazali, da imajo moški, ki so redno telesno aktivni kar za 40% manj možnosti za nastanek malignih tumorjev. Ponovno so potrdili, da je telesna aktivnost eden od ključnih dejavnikov v boju proti rakavim obolenjem.

“Tveganje lahko zmanjšamo z vajami, ki vključujejo delo večine mišičnih skupin in to vsaj dvakrat tedensko,” poudarjajo znanstveniki, ki pa ljudem ne priporočajo, da postanejo bodybuilderji. Priporočajo 30 minutno telesno aktivnost in to zgolj dva dni v tednu.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice