Friday, June 14, 2024

23 – 24 teden
Nedonošenčki rojeni med tema dvema tednoma imajo že polno razvit slušni sistem. Začenjajo jim rasti nohti, obrvi in trepalnice so že polno oblikovane. Vendar se otroci rojeni v tem časovnem obdobju rodijo z tesno zaprtimi očmi in brez rjavega maščevja, ki bi uravnaval toploto. Pomembno je, da toliko nedonošenega otroka ne izpostavljamo glasnim zvokom, zaradi nepopolno razvitega imunskega sistema in telesa.


25 – 26 teden
Med tema tednoma pljuča še zmeraj niso polno razvita, da bi dihal samostojno. A med tema tednoma se prične razvijati posebni refleks s katerim reagirajo na glasne zvoke. Prav tako se razvijejo prstne blazinice.

27 – 28 teden
V tem kratkem časovnem obdobju preživetje nedonošenčkov naraste na 95 procentov. Prav tako otrok podvoji težo in višino. Lahko tudi že mežika in razvija spalne cikle. Lahko celo sanja.

29 – 30 teden
V tem časovnem obdobju začne dojenček povečano pridobivati na teži in je vedno bolj podoben donošenemu dojenčku. Začne se shranjevati rjavo maščevje. Prav tako bo njegovo telo prekrito z mehkim puhom, ki je značilen za nedonošenčke. Dojenčkov prebavni sistem je skoraj pripravljen prebavljati mleko.

31 – 32 teden
Dojenček še bolj pridobiva na teži in po navadi ne potrebuje več pomoči inkubatorja, da bi ga grel. Čeprav so dojenčki rojeni v 32 tednu nosečnosti dosti bolj oprezni in več budni, še zmeraj potrebujejo dosti pomoči in nege.

33 – 34 teden
Razvoj dojenčka je v tem obdobju skoraj gotov. Kosti so v celoti formirane, nohti pokrivajo konico prstov in moda so pri dečkih po večini že spuščena. Vendar je še nekaj stvari, ki jih je pri nedonošenčkih te starosti potrebno upoštevati. V tem obdobju se začne izgradnja imunskega sistema s prenašanjem protiteles z matere na otroka.

35 – 36 teden
Čeprav so v teh tednih že skoraj donošeni, jim še manjka kakšen teden. Sedaj imajo že popolnoma izrasle nohte in popolnoma formiran odtis stopal. Še vedno pa obstaja možnost težav z dihali in z ohranjanjem telesne temperature.

Zapomnite si, da je vsak dojenček drugačen in ne velja za vse enako. Zdravniki, ki obravnavajo vašega nedonošenčka budno spremljajo njegov razvoj in najbolje vedo kaj je zanj najbolje.

Kategorija:   dojenček, Rast in razvoj