Saturday, December 2, 2023

Skoraj vsi dojenčki se do sedaj že plazijo. Veliko jih že stoji, čeprav morda rabijo pomoč pri ohranjevanju ravnotežja. Nekateri se bolj ali manj zravnano znajo premikati ob pohištvu, nekateri že naredijo prvi samostojni korak, manj pa je takih, ki so se že naučili hoditi. Vaš dojenček obvlada sedenje, obračanje, naslanjanje, spreminjanje položajev, zna se iz sedečega premestiti v ležeči položaj. Če je posebno pustolovski, verjetno poskuša splezati na predmete, ki so nižji od pol metra.


Pri mnogih dojenčkih lahko razburljivost novih motoričnih spretnosti še vedno predstavlja oviro pri spanju. Vaš dojenček se bo morda zbujal sredi noči in vadil stoječi položaj. Zelo aktiven otrok bo ponoči spal okoli enajst ur in še kakšno uro tekom dneva. Če je za vašega dojenčka prehod iz budnosti v spanje težaven, ga držite v naročju in sedite z njim v gugalni stol medtem ko pije svojo večerno stekleničko ali ko skupaj gledata slikanico.

Do sedaj je vaš dojenček verjetno že izumil lastno verzijo igre ‘kukuc.’ Skrije se pod svojo odejico in čaka na vprašanje. Če ni takoj postavljeno, bo zaklical, naj ga nekdo pride najti. Včasih bo pokril svoj obraz z rokami, namesto da bi si pokril glavo z odejico ali brisačo. Po njegovi otroški logiki pomeni dejstvo, da on ne vidi vas, tudi to, da vi ne morete videti njega!

Vaš dojenček rad gleda slike in vas posluša, ko mu berete ali opisujete slike – čeprav večino rečenega morda niti ne razume. Če mu rečete, naj vam kaj pokaže, vam bo že znal pokazati kar nekaj različnih predmetov. Razume besedo ‘ne’ in jo lahko večkrat ponovi, skupaj z zmajevanjem glave – vendar pa ga to ne bo odvrnilo od prepovedanega početja. Vaša potrpežljivost in mirnost, skupaj z vztrajnostjo, je edini način, da se dojenček uspešno nauči samoobvladovanja.

Njegov raziskovalni nagon pogosto vodi vašega dojenčka v prepovedana območja. Ko ga oštevate za prekršek, je popolnoma obupan. Dokler je vaš dom opremljen z varovali za dojenčka, mu lahko dovolite raziskovati okolico. Predvsem bodite pozorni na morebitne strupene snovi, pa tudi na primer na predolge namizne prte. Preverite, da so vrata kopalnice vedno zaprta – za dojenčka ni nič bolj zanimivega kot strniščna školjka.
Morda boste opazili, da je vaš dojenček sedaj bolj pripravljen sodelovati in se učiti o stvareh, ki ga zanimajo. Nasprotno pa lahko kaže neomejeno trmoglavost glede stvari, ki ga ne zanimajo. Ne prenese, da bi bil omejen ali v karkoli prisiljen za eno samo minuto; svoje nezadovoljstvo bo vam – in po vsej verjetnosti tudi vašim sosedom – jasno in glasno dal vedeti.
 

Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Arašidi: manjša možnost srčnega infarkta

13 junija, 2012 0