Wednesday, July 17, 2024

Prijem vašega dojenčka je sedaj bolj trden in prste lahko uporablja bolj natančno. Zna se dvigniti v stoječi položaj in se iz njega tudi spustiti, brez da bi padel. Ko se počuti dovolj varno pri premikanju ob pohištvu, bo postopoma začel popuščati prijem na oporo in včasih se bo sploh pozabil držati. Ko se začne premikati ob pohištvu in hoditi, je pripravljen za prvi par čevljev. Kljub temu naj jih v notranjosti doma ne nosi, saj bo tako krepil nožne mišice. Čevlji vašega dojenčka naj bodo prožni in naj imajo mehek podplat. Trdi podplati namreč preprečijo, da bi se dojenčkova noga enostavno oprijemala podlage.


Pri tej starosti dojenčki radi plezajo. Veliko jih bo plezalo po stopnicah, ne da bi jih skrbelo, kako bodo prišli dol – vse dokler ne obtičijo na vrhu. Ko se premika ob pohištvu, pleza in se uči hoditi, bo vaš dojenček doživel veliko padcev in manjših nesreč. Razen v izjemnih primerih, kjer se resno poškoduje, se verjetno ne bo preveč razburjal ob padcu, če bo videl, da se tudi vi ne razburjate.

Tudi intelektualno vaš dojenček hitro dosega vedno nove mejnike. Nenehno proučuje oblike in velikosti ter zaznava razlike med predmeti. Ker je njegov občutek za perspektivo že dovolj razvit, razume, da so predmeti videti večji ali manjši glede na to, ali so blizu ali pa oddaljeni.

V svojem prvem letu le malo dojenčkov že veliko govori. Večina dojenčkov obvlada pasivno besedišče: poznajo imena približno desetih predmetov, tudi če samih besed ne znajo izgovoriti. Poleg tega so sposobni slediti enostavnim navodilom. To je primeren čas, da začnete svojim prošnjam dodajati besedi ‘prosim’ in ‘hvala.’ Ne skrbite, da bi vaša občasna uporaba otročje govorice zadrževala malčkov razvoj. Videti je, da govorjenje ‘po otročje’ ne ovira normalnega govornega razvoja.

V enajstem mesecu bo vaš dojenček morda preko dneva spal manj, kar pa bo nadoknadil z daljšim spancem ponoči. Lahko se zgodi, da bo namesto dvakrat dnevno spal le enkrat v poznem jutru. Če pride do tega, je otroku pogosto težko zdržati skozi popoldneve, brez da bi postal težaven. Verjetno je najbolje, da ga spodbujate, naj zadrema po kosilu, čeprav lahko to pomeni, da ga boste nekaj časa hranili s kosilom že ob enajsti uri.
 

Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka