Wednesday, April 17, 2024

Najmanjši pokazatelji bodoče osebnosti vašega dojenčka se v roku prvega meseca že začnejo pojavljati – morda bo dojenček glasen ali tih, morda nemiren ali umirjen. Dojenček bo v določenih obdobjih vznemirjen ali siten; nekatere od teh faz se bodo zdele nepojasnljive. Poskušajte z različnimi načini pestovanja, da ugotovite, kateri dojenčka najbolj pomiri.


Vaš dojenček bo morda imel na čelu, vekah in zatilju majhne rožnate ali rdeče pike. Te se pojavijo, ker so majhne žile kapilare zelo blizu površja kože; strokovno se imenujejo nevus simplex. Znamenja so začasna in popolnoma izginejo do tretjega ali četrtega leta starosti.

Ostanek popkovine ponavadi odpade tekom drugega tedna, pri nekaterih dojenčkih pa šele v tretjem tednu. Dokler ne odpade, dojenčka ne kopajte v kadi, ampak le s spužvo. Če je bil vaš dojenček obrezan, uporabite malo vazelina in košček gaze, da preprečite lepljenje plenice na obrezano področje.

Ne se bati umivanja mehkih predelov dojenčkove glave, tako imenovanih mečav, na enak način kot umivate ostale predele glave. Lobanjske kosti na prednjem čelnem delu se bodo združile in strdile do tretjega meseca, na temenu pa približno do osemnajstega meseca starosti.

Vaš dojenček bo v prvem tednu spal vsaj dvanajst ur na dan, a se tega žal ne boste imeli časa navaditi: ko bo prebolel travmatičnost rojstva, bo dojenček spal manj. Po vsej verjetnosti dojenček ne bo razvil stalnega urnika spanja še vsaj do naslednjega meseca.

Dojenčki so pri tej starosti lačni vsake dve do tri ure in naj bodo hranjeni takrat, ko so lačni. Veliko dojenčkov občasno bljuva po hranjenju. Dokler vaš otrok še naprej pridobiva na teži, verjetno ni razloga za skrb. Poskusite ga hraniti bolj počasi, ‘podreti kupček’ trikrat ali štirikrat med vsakim hranjenjem in ga za pol ure po končanem hranjenju postaviti ali podpirati v napol sedečem položaju.

Če opazite majhne praske na obrazu ali drugih delih telesa vašega dojenčka, je prišel čas, da mu pristrižete nohte. To boste najlažje opravili, ko dojenček spi. Uporabite tope škarjice z zaokroženimi konicami. Nohte odrežite v ravni črti in se izogibajte prevelikemu približevanju dojenčkovi koži.

S tem ko se vedno bolj razvijajo očesne mišice vašega dojenčka, bo njegov vid postal bolj izostren in ne bo več videti tako škilast. Najbolje vidi svojo neposredno bližino, zato naj bodo igrače oddaljene največ trideset centimetrov. Kljub temu, da je vaš dojenček sposoben obrniti glavo, da bi videl predmet, ki je bil premaknjen izven njegovega vidnega polja, tega ne bo storil, ker na to možnost enostavno ne bo pomislil.

Kot novi starš boste imeli veliko skrbi. Če imate dvome ali skrbi, se posvetujte z vašim zdravnikom.  
 

Telesni razvoj

  • Gibi rokic, nogic in glavice so refleksni.
  • Udi so skrčeni.
  • Dlani so zaprte.
  • Zgrabi lahko predmet, če se dotakne njegove dlani (PRIJEMALNI REFLEKS), vendar ga lahko hitro izpusti, saj ne obvlada prijema.
  • Telo se prične vse bolj iztegovati.
  • Na trebuhu dvigne glavico.

Čustveni in socialni razvoj

  • Ob ugodju se mu prikrade nasmešek.
  • S kriki in jokom se sporazumeva in poskuša priklicati svoje želje.
  • Pojavijo se prvi pravi smehljaji in so namenjeni predmetu ali osebi.
  • Jok postaja redkešji in bolj razumljiv za starše.
Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Moj dojenček bruha – poliva: V čem je razlika?

13 junija, 2012 0