Thursday, February 22, 2024

Slušni in vidni čuti vašega dojenčka se sedaj začenjajo usklajevati. Morda se bo veselil zanimivega zvoka in ga iskal z očmi. Morda se bo celo oglašal v odgovor temu, kar sliši. Do konca drugega meseca bo sposoben z očmi slediti premikajočemu predmetu, najprej od ene strani proti drugi, nato pa navzgor in navzdol.


Na začetka drugega meseca se bodo zaradi končnega izginotja materinih hormonov iz njegovega sistema na dojenčkovem obrazu pojavili rdeči izpuščaji in mozolji. To bo trajalo približno štiri do šest tednov in bo izginilo samo od sebe. Morda boste pri približno šestih tednih starosti opazili krastav izpuščaj na dojenčkovem lasišču, ki ne boli ali srbi. Vaš zdravnik bo priporočil sredstvo – ponavadi olivno olje ali olje za dojenčke –, ki ga bo odpravilo.

Sesanje je še vedno zelo privlačna aktivnost in vaš otrok lahko sedaj bolj zanesljivo spoji svojo roko s svojimi usti. Čisto vse bo želel dati v usta – tako se nauči, kje se njegovo telo konča in vse ostalo začne.

Rutina hranjenja in spanja naj bi bila ob koncu drugega meseca že bolj ustaljena, čeprav ji vaš dojenček pogosto ne bo sledil. Ko enkrat doseže pet kilogramov in premaga zgodnje prebavne težave, bo spal morda tudi do sedem ur skupaj.

Dojenčka vedno položite spati na njegov hrbet. To bo zmanjšalo možnost SIDS-a (kratica označuje tako imenovani Sudden Infant Death Syndrome, sindrom nenadne smrti otroka iz nepojasnjenih razlogov). Po drugi strani pa bo prepogosto spanje v enakem položaju dejansko sploščilo del dojenčkove glave. Temu se ponavadi izognemo s tem, da zibelko obrnemo tako, da bo vaš dojenček moral gledati na nasprotno stran, če bo hotel opazovati dogajanje v sobi, ali tudi tako, da ga polagamo na trebuh kadar se igra izven zibelke.

Ob koncu drugega meseca bo vaš dojenček morda že sposoben dvigniti glavo medtem ko leži na trebuhu. Zelo aktiven dojenček bo v istem položaju morda že kazal tudi nagnjenost k plazenju, čeprav se še ne bo premaknil z mesta.

Njegovo premikanje bo sčasoma postalo manj sunkovito in pridobil si bo več nadzora nad svojim telesom. Čeprav je njegovo brcanje z nogami in mahanje z rokami videti brezciljno, ni tako, saj na ta način vaš dojenček uri svoje mišice.
 

Telesni razvoj:

  • Za nekaj sekund dvigne glavo.
  • Izgublja nekatere reflekse ki jih je imel ob rojstvu.
  • Premika se manj sunkovito.
  • Vidi že bolj oddaljene predmete.

Čustveni in socialni razvoj:

  • Prvič se nasmehne.
  • Ko vas vidi, zagruli.
  • Kaže veseli vznemirjenje kadar ve da ste v bližini.
  • Ko mu govorite, posnema vaše odpiranje in zapiranje ust.
Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Mentalne sposobnosti slabijo po 27-tem letu

13 junija, 2012 0