Wednesday, April 17, 2024

Stimulacija čutov postaja vse bolj pomembna za vašega dojenčka. Hoče, da se z njim pogovarjate in igrate, da mu kažete vedno nove stvari. Zelo rad ima interakcijo z vami – še posebej takrat, ko se sami pootročite. Očaran bo, ko zmajate z glavo, ploskate z rokami, ali če mu pokažete jezik. Poleg tega bo zanesljivo protestiral, če ga predolgo pustite samega.


Okvirno se bo nekje v roku tretjega meseca vaš otrok začel z vami ‘pogovarjati.’ Zvok glasov ali glasbe ga bo po eni strani utišal, če se vznemirja, po drugi strani pa ga bo spodbudil, da mu odgovarja z lastnim oglašanjem. Tudi po celih dvajset minut bo veselo sodeloval v pogovoru ooh-jev in aah-jev.

Do sedaj je vaš dojenček ponavadi držal roki v pesteh. V tretjem mesecu se bodo pesti zrahljale in se nato tudi dokončno popolnoma razklenile. Dojenček bo opazoval svoje roke in vadil premikanje prstov – celo presenečen bo, ko se bo roka izven vidnega polja ponovno pojavila pred njim.

Z vašo pomočjo se bo postajal dojenček sposoben ob opori obdržati v napol sedečem položaju. Ko leži na trebuhu, bo lahko rahlo dvignil prsni koš. Ko ga postavite v stoječi položaj, bo morda kratek čas že držal glavo pokonci. Sedaj je že sposoben dvigniti roke in jih skleniti pred sabo.

V tem času poskrbite, da je vaš dom varno okolje za vašega dojenčka. Dragocenosti, čistilna sredstva in rastline naj bodo izven njegovega dosega. Nič, kar vaš dojenček lahko doseže, ne sme biti lomljivo ali strupeno. Posebno pozornost posvetite majhnim objektom, ki jih dojenček lahko najde in se z njimi zaduši.

Ob koncu tretjega meseca bo vaš dojenček ponoči spal že do deset ur, čeprav se lahko občasno zbuja za krajša obdobja. Morda bo najprej vznemirjen, a če ne boste vsakič takoj prihiteli k njemu, se bo postopoma naučil, naj se ne zbuja.

Če vaš dojenček le s težavo zaspi ko ga položite v posteljo, morda ni dovolj buden tekom dneva. Zaradi tega ga ne puščajte predolgo v zibelki, ko je buden. Po drugi strani pa morda ne spi dobro, če je bil preveč stimuliran, posledično pa razigran in popolnoma buden neposredno pred spanjem. Razmislite o uvajanju sproščujočega in pomirjajočega obreda pred spanjem, ki naj vključuje malo hranjenja, novo plenico in pestovanje.
 

Telesni razvoj:

 

 • Razpira in zapira dlani in se igra s prsti.
 • Za nekaj sekund lahko že drži glavo pokonci brez opore.
 • Ko leži na trebuhu se lahko za nekaj trenutkov dvigne na rokah.
 • Pograbi in trdno drži igračo.
 • Izteza roke proti stvarem in grabi po njih.
 • Lahko že tvori grgrajoče glasove.
 • Eksperimentira z izgovarjanjem samoglasnikov.
   

Čustveni in socialni razvoj:

 

 • Začenja se bolj zanimati za ljudi okoli sebe.
 • Začenja se zavedati svojih rok.
   
Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Razvoj dojenčka: 4. mesec

13 junija, 2012 0