Saturday, April 13, 2024

Lasje vašega dojenčka se začnejo spreminjati tako v barvi kot v sestavi. Postopoma izgubi lase, ki jih je imel ob rojstvu – zamenjujejo jih novi, trajni lasje. Ta proces bo trajal mesec ali dva. Lahko se spreminja tudi njegova barva oči. V četrtem mesecu se bo dojenček verjetno začel sliniti zaradi rasti zob. Če dobi na bradi ali drugje na obrazu izpuščaje, lahko njegovo kožo zaščitite z vazelinom. Med gube na njegovem vratu posujte malo koruznega škroba.


Še bolj opazne kot spremembe dojenčkovega zunanjega izgleda, so spremembe v njegovih fizičnih sposobnostih. Njegovo telo se razvija in mišice rastejo. Ko leži na trebuhu, je sposoben z eno roko podpirati težo svoje glave in prsnega koša. Ob koncu tega meseca lahko sam mirno drži glavo. Ko leži na trebuhu, lahko dvigne in drži glavo v kotu 90 stopinj. Glavo lahko obrne v vse smeri in ko leži na hrbtu, jo lahko dvigne in se pogleda v noge. Hkrati pridobiva večje zmožnosti premikanja nog – lahko jih dvigne tako visoko, da se z rokami dotakne kolen ali nožnih prstov.

Njegovi čuti se prav tako razvijajo. Sedaj lahko vaš dojenček sliši že skoraj tako dobro kot odrasel človek. Zna razločiti izvor posameznega zvoka in se odziva na glasbo. Kaže tudi zanimanje za lastno proizvajanje glasov in nekatere bo ponavljal vedno znova. Ob koncu četrtega meseca lahko vidi v barvah. Njegove oči se sedaj dobro fokusirajo in vidi do oddaljenosti približno treh ali štirih metrov. Oči premika manj sunkovito in z lahkoto sledi premikajočemu predmetu ali osebi. Dojenček bo celo iztegoval roko proti predmetu, s prsti razširjenimi v približno velikost opazovanega predmeta.

Naslednji veliki dosežek četrtega meseca je neprekinjeno spanje od deset do enajst ur na noč, z dva- ali trikratnim krajšim dremežem čez dan. Da bi bolje spal, dojenčka položite v posteljo že ob prvih znakih zehanja, drgnjenja oči ali pomanjkanja zanimanja za igranje.
Morda vam bo vaš pediater svetoval, da začnite z gosto hrano med četrtim in šestim mesecem starosti. Začnite s posebnimi kašastimi žitaricami za dojenčke, mešanimi z materinim mlekom ali mlečno formulo. Otroka privajajte na vsako posamezno hrano posebej in to delajte počasi in potrpežljivo. Če bo na začetku vaš dojenček zavrnil gosto hrano, ga ne silite. Še naprej mu ponujajte žličko ali dve ob vsakem obroku in sčasoma se bo že privadil.
 

Telesni razvoj:

  • Dobro nadzoruje položaj glave.
  • Z rokami raziskuje svoj obraz in ostale predmete.


 

Čustveni in socialni razvoj:

  • Zapomni si nekatere stvari, na primer, da ropotuljica ropota.
  • Prepozna osebe, ki so mu najbližnje.
  • Prepoznavno se odziva na različne glasove.
  • Ne pozna plašnosti in zadržanosti.
Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Srčni infarkt: Aspirin vam lahko reši življenje

13 junija, 2012 0