Monday, July 22, 2024

Sedaj usmerjajo dojenčkove roke njegove oči. Odločen se je vsega dotakniti in vse obvladovati. Morda bo predmet prestavljal iz ene roke v drugo, ali pa ga držal z obema rokama naenkrat. Še vedno stvari daje v usta in bo skušal žvečiti karkoli mu pride pod roke.


Dojenček pri tej starosti vedno pogosteje sestavlja soglasnike in samoglasnike. ‘Da’ je priljubljena kombinacija. To je ustrezen čas, da je preverjena njegova slušna sposobnost. Razvoj govora je v veliki meri odvisen od sluha in zgodnje odkritje slušnih težav lahko prepreči različne probleme.

Sedaj je vaš dojenček zjutraj hitro popolnoma prebujen. Ponavadi je buden že dolgo pred ostalimi člani družine. Ob nekaterih dnevih mu lahko zadostuje le en popoldanski spanec.

Pri tej starosti večina dojenčkov dokončno porabi zalogo železa, ki so ga pred rojstvom dobili od matere. Sedaj morajo dobiti ta mineral iz drugih virov. Za dojenčke, ki so hranjeni s stekleničkami mlečne formule, zadostuje takšna formula, ki je obogatena z železom. Za dojene otroke so kot dober vir priporočljive žitarice, obogatene z železom, ali pa drugi dodatki k hrani. Za večjo pestrost v prehrani, kombinirajte majhno porcijo še neznane hrane s hrano, ki jo imaš vaš otrok že rad. Nato postopoma povečujte količino nove hrane nasproti stari. Če dojenčku nova hrana ni všeč, počakajte in ponovno poskusite čez teden ali dva.

V roku petega meseca se bodo pojavili zgodnji pokazatelji občutenja strahu in tesnobe ob prisotnosti tujcev. Vaš dojenček se bo nenadoma odzival z oklevanjem in negotovostjo do ljudi, ki niso člani njegove ožje družine. Morda bo z zadržano previdnostjo opazoval neznano osebo, ki se mu preveč približa. Ponavadi postane dojenček bolj družaben z neznanimi ljudmi, če jih lahko najprej opazuje iz varnosti vašega naročja.

Ker postaja vaš dojenček vedno bolj aktiven in mobilen, boste morali uvesti vedno več omejitev, slednjim pa se bo vaš dojenček upiral. Kljub temu, da dojenček potrebuje določeno mero stabilnosti in ustaljenosti, ki sta temelja discipline, pa od njega ne pričakujte več, kot je sposoben. Vaš dojenček že sedaj čuti, da se počuti dobro takrat, ko se počutite dobro tudi vi.
 

Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Z ribami proti raku na prostati

13 junija, 2012 0