Sunday, April 21, 2024

Druženje hitro postaja bolj zabavno, tako za otroka, kot za njegovo občinstvo. Sedaj lahko cvili, renči, pljune, cmokne z ustnicami ali tleska z jezikom – skratka, zna oponašati veliko različnih glasov in kretenj.


V šestem mesecu boste opazili, da dojenček na razne načine telovadi – dela otroško verzijo sklec ali izvaja druge manevre, s katerimi vadi mišice na rokah in nogah. Vaš dojenček se bo mogoče že začel plaziti, s tem da bo njegov trebuh še vedno ostal na tleh. Vedno bolj se razvija njegova želja, da bi stal pokonci, hkrati pa si prizadeva doseči predmete, ki privlačijo njegovo pozornost. Posledično postane dojenček vedno bolj izpostavljen nesrečam. Zagotovite mu tako dovolj časa na tleh, da razvija svoje motorične spretnosti, kot tudi varen prostor, kjer se lahko igra, medtem ko postaja vse bolj mobilen.

Vaš dojenček verjetno strese skoraj vsak predmet, ki ga prime. Zelo ga zanimajo majhni delci, ki pa jih še ne more prijeti. Z velikimi predmeti zna že spretno rokovati in včasih tišči dva predmeta skupaj. Vendar pa še ne zna predmeta odložiti. Videli ga boste, kako zavestno vadi izpuščanje predmetov tako, da prenaša stvari iz ene roke v drugo. Če pri tem najprej opazuje vas, bo poskusil postaviti eno kocko na vrh druge. Kmalu boste spoznali, da rad spušča stvari na tla – pa ne samo enkrat, ampak znova in znova. Upiral se bo, če mu predmet ne bo takoj vrnjen, sploh pa če bo predmet odstranjen.

Vaš dojenček sedaj že veliko čeblja; predvsem izgovarja vedno več različnih soglasniških zvokov. Ob koncu šestega meseca se bo morda že odzival na vaše imenovanje objekta tako, da bo ta objekt poiskal z očmi. Pridobiva si razumevanje govora glede na ton glasu in se bo z različno obrazno mimiko odzival na glasove, ki so slišati jezni, tolažilni ali pohvalni. Poleg tega se uči izražati različna čustva. Z nenavadno hitrostjo lahko vaš malček v enem trenutku izrazi svoje nezadovoljstvo, ko mu kaj ne odgovarja, ravno tako pa ga bo že v naslednjem trenutku nova igrača ali drug zanimiv predmet popolnoma pomiril.

Pri tej starosti vaš dojenček neprenehoma proučuje vaš obraz iz različnih kotov in se ga želi dotakniti ob vsaki priložnosti. To je njegov način učenja o vas in nekakšno preverjanje dejstva, da ste vi oseba, ki je ločena od njega. Z igrami kot so ‘kukuc’ skrivalnice pridobiva vaš otrok občutek varnosti o ljubljenih osebah, ki izginejo in se potem nemudoma vrnejo. Če se oddaljite od njega, bo pogosto poskušal pridobiti vašo pozornost.

Ker je sedaj sposoben rokovati z nekatero hrano, bo hranjenje za vašega dojenčka predstavljalo večjo zanimivost. Če se duši ali mu je težavno pogoltniti določeno hrano, verjetno nanjo še ni pripravljen. Ko enkrat uživa različne vrste goste hrane in preko nje dobiva veliko količino potrebnih hranilnih snovi, bo vaš dojenček potreboval z vsakim dnevom manj mleka.
 

Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Razvoj dojenčka: 7. mesec

13 junija, 2012 0