Monday, April 22, 2024

Ob koncu sedmega meseca lahko vaš dojenček sedi brez opore. Morda se bo celo sposoben sam postaviti v sedeči položaj brez vaše pomoči. Kmalu se bo izboljšalo njegovo ravnotežje in začel bo združevati sedenje z drugimi aktivnostmi, na primer z igranjem.


Do takrat se bo vaš dojenček verjetno tudi že plazil. Kljub temu, da se bo morda na začetku premikal nazaj, se bo hitro naučil popraviti svoje gibe. Nekateri dojenčki razvijejo alternativne načine premikanja pred, po, ali namesto plazenja. Obstajajo tudi redki dojenčki, ki se nikoli ne plazijo in preidejo neposredno na hojo.

Ko se začne vaš dojenček premikati, se radovednost meša s strahom. Na eni strani si želi raziskovati sobo na drugi strani vrat, po drugi pa vas ne želi zapustiti. Postopoma bo premagal svojo negotovost in si utrl pot naprej, a se bo kmalu vrnil in preveril, da v njegovi odsotnosti niste izginili.

Vaš dojenček bo začel uporabljati svoje roke za posnemanje dejanj, ki jih je poprej le opazoval. V mesecu ali dveh se bo jasno pokazalo, ali daje prednost levi ali desni roki. Še vedno daje predmete iz ene roke v drugo; prav tako bo dvigal, stresal, tolkel, dregal, porival, stiskal, kotalil in metal vse predmete, ki jih bo lahko dosegel.

Tudi v sedmem mesecu se še vedno veliko oglaša. Zadovoljstvo in veselje izraža z različnimi zvoki, lahko potiho ali glasno. Pogosto poskuša posnemati glasove odraslih. Preko tona vašega glasu se uči pomena besede ‘ne.’

Vaš dojenček se postopoma začenja zavedati, da stvari še vedno obstajajo, čeprav jih ne more videti. Iskal bo predmet, ki mu je padel iz rok; spoznal bo priljubljeno igračo, tudi če je od igrače viden samo majhen del. Kmalu bo ugotovil, da čeprav ne more doseči igrače, lahko doseže odejo na kateri igrača leži in lahko pride do igrače tako, da potegne za odejo.

Spalne in prehranjevalne navade bodo v sedmem mesecu ostale v veliki meri nespremenjene. Dojenčku bo všeč hrana v manjših koščkih, ki jih sedaj lahko prime s prsti, medtem ko je prej lahko uporabljal le celo dlan. Še vedno mu redno ponujajte nove in raznolike vrste hrane – ko izgubi zanimanje zanje in se začne izmikati, je imel dovolj.

V tem mesecu se bo verjetno pokazala belina prvega zoba, ponavadi enega od spodnjih sredinskih zob. Puljenje za ušesa, slinjenje in cuzanje spodnje ustnice so pogosti pokazatelji, da so mu začeli rasti zobje. Medtem ko je možno, da rast zob povzroči rahlo vročino in/ali drisko, sta lahko ta simptoma tudi znak dejanske bolezni. Zato ne naredite napake z avtomatičnim sklepanjem, da gre za posledice rasti zob in se raje posvetujte s pediatrom.

Vi ste še vedno osrednja točka v življenju vašega dojenčka. Do sedaj je vaš dojenček po vsej verjetnosti z besedo ‘mama’ ali ‘ata’ nagovarjal kogarkoli, ali pa je z njima izražal pritožbo. V roku naslednjih tednov bo začel razumeti, da ‘mama’ pomeni specifično osebo.
 

Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Nespečnost in apetit

13 junija, 2012 0