Thursday, April 25, 2024

Sedaj je v veliki meri izpopolnil svojo tehniko plazenja in se lahko uspešno premika naokoli. Njegove mišice so vse močnejše in velikokrat jih bo uporabil tako, da se bo skušal postaviti v stoječ položaj. Vi ga ne morete naučiti stati, lahko pa mu pokažete, kako naj se prepogne v pasu, tako da bo takrat, ko se bo skušal usesti, padel na najbolj podložen in varen del, ritko. Ko je enkrat sposoben sam stati, bo preizkušal, kaj vse lahko dela, ko stoji na obeh nogah. Kmalu se bo naučil, kateri predmeti ali deli pohištva so dovolj trdni, da zdržijo njegovo težo – in kateri niso.


Kuhinja je za dojenčke ena njihovih najljubših ‘igralnic.’ Ko ugotovite, katere omarice lahko dojenček odpre in raziskuje, se prepričajte, da so v njih samo varni in nelomljivi predmeti. Na predale in druge omarice namestite ključavnice ali zapahe, da jih dojenček ne bo mogel odpreti. Dojenčki radi izpraznjujejo koše za smeti, zato jih pospravite izven dosega. Bodite previdni pri odpiranju in zapiranju vrat: dojenčki se radi skrivajo za njimi, saj jih navdušuje dejavnik presenečenja odpirajočih vrat.

Vaš dojenček v osmem mesecu razvije sposobnost prijemanja in držanja majhnih predmetov med palcem in kazalcem. Sedaj zna pokazati nekaj, kar želi imeti in z očmi lahko sledi predmetu, ki mu ga pokažete s prstom. Njegov vid in dovzetnost za podrobnosti postaneta tako ostra, da je dejansko sposoben v sobi poiskati tudi en sam nov predmet.

Hranjenje v tem obdobju postane nepredvidljivo in se lahko spreminja iz tedna v teden. Ko jim začnejo rasti zobje, dojenčki izgubijo zanimanje za hrano – namesto da bi jo jedli, hrano vneto pregledujejo. Umirjeno (in seveda v okvirih normale) upoštevajte prehrambene zahteve vašega dojenčka in ga ne silite s hrano.

Spalne navade so težko predvidljive. Aktiven osemmesečni dojenček bo morda spal manj kot prej, vendar se bo včasih tako utrudil, da bo spal tudi dlje kot ponavadi. Če postane vaš dojenček preveč razburjen, verjetno ne bo sledila noč mirnega spanca. V takšnih primerih ga skušajte pomiriti z nežnim govorjenjem, božanjem, pozibavanjem ali petjem.

Jezikovni razvoj se začne odvijati veliko preden vaš dojenček izgovori svoje prve besede. Kljub temu, da so ‘pogovori’ z vašim malčkom večinoma dokaj enostranski, se z njim pogovarjajte kolikor pogosto se lahko. Opazili boste, da vedno pogosteje posnema zloge besed, ki jih sliši. Kar vi v njegovem govoru dojemate kot nesmisel, je dejansko njegov poskus posnemanja tistega, kar je od vas slišal.
 

Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Otroci naj hujšajo z vodo

13 junija, 2012 0