Sunday, April 21, 2024

Sedaj se po vsej verjetnosti že zna sam dvigniti v sedeči položaj. Veliko časa bo posvetil plazenju, sedenju, raziskovanju in proučevanju. Veliko dojenčkov bo do konca tega meseca že samostojno stalo in nekateri bodo že začeli hoditi z opiranjem na pohištvo – začelo se bo z izletom okoli klubske mizice ali potovanjem od ene strani kavča na drugo in spet nazaj.


Zaradi dojenčkove radovednosti in povečane mobilnosti postaja skrb za njegovo varnost vedno večja. Pri tej starosti postane očitna tudi njegova naravna težnja po plezanju. Navzgor bo šlo relativno enostavno; navzdol lahko pomeni katastrofo. Dostop do stopnic naj bo prepovedan. Odstranite predale iz nižjih kosov pohištva, po katerih bi dojenček lahko plezal. Sobne rastline prav tako znajo predstavljati tveganje.

Vaš dojenček sedaj začenja razumevati odnose med predmeti. Svojo roko zna prilagoditi obliki predmeta, po katerem seže; majhne predmete zna skozi odprtino potisniti v večje; zna graditi s postavljanjem ene kocke na vrh druge in kopičiti predmete za razvrščanje in grajenje. Začenja razumevati, da imajo ljudje in predmeti lastno eksistenco, ki ni odvisna od tega, ali lahko določeno osebo ali predmet v nekem trenutku sam tudi vidi. Ugotovi, da ko zapustite sobo, niste popolnoma izginili, ampak da ste še vedno prisotni, le da niste v njegovi neposredni bližini. Čeprav mu je njegova nova neodvisnost všeč, se vaš dojenček še vedno večino časa hoče igrati v sobi, kjer ste tudi vi in potrebuje redna zagotovila, da je vse v redu.

Eden od znakov na novo osvojene neodvisnosti vašega dojenčka je njegova pripravljenost, da se odpove dojenju ali steklenički. Kljub temu se preden začnete z odvajanjem, najprej posvetujte z vašim pediatrom. Če dojite, lahko vaš dojenček kaže manj zanimanja za dojenje, a še vedno potrebuje intimnost, ki mu jo dojenje nudi. Če se vaš dojenček ne zanima za stekleničko, poskusite uporabljati magični lonček. Kljub vsemu pa ne hitite s prehitro ukinitvijo stekleničke. Navsezadnje se je bo dojenček sam naveličal.

Če vaš dojenček ponavlja določene zloge, je to njegov prvi poskus govora. Morda bo v naslednjih dveh ali treh mesecih izgovoril nekaj prvih pravih besed, morda pa ne bo začel govoriti vse do osemnajstih mesecev ali celo dveh let. Čeprav vaš dojenček še ne zna govoriti, dovolj dobro razume kar govorite vi. Pogosto se pogovarjajte z njim – izpostavite znane predmete ali mu pripovedujte, kaj počnete v tistem trenutku – in prav kmalu bo znal slediti enostavnim navodilom kot so ‘Pomahaj papa’ ali ‘Nehaj.’
 

Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Zdravje lahko okrepite z gledanjem komedij

13 junija, 2012 0