Saturday, June 22, 2024

Nekaj besed namenimo rdečemu mesu. Je potrebno ali ne? Ljudje postajamo vse bolj zmedeni, vsaka interesna skupnost, ki je pripravljena plačati drago raziskavo, postreže z povsem diametralnimi rezultati študij. Medtem ko ljudje povezani z živilsko industrijo trdijo, da je pusto rdeče meso srcu prijazno živilo, drugi trdijo, da je dolgoletno uživanje povezano s kardiovaskularnimi boleznimi in rakom. Torej kaj točno je res?


Že desetletja potekajo žolčne debate o tem, ali človeška presnova potrebuje rdeče meso ali ne. Ob teh razpravah pa navaden človek postane nekoliko zmeden, bolj predrzni si orišejo svojo sliko od katere ne odstopajo. Članek ni manifest za in proti uživanju rdečega mesa, želim zgolj prikazati prednosti in slabosti njegovega uživanja.

Prednosti uživanja

Prednosti uživanja rdečega mesa so v medijih zelo redko poudarjene, zato začnimo z njimi:

·         Rdeče meso je odličen vir beljakovin, ki so bistvenega pomena za izgradnjo muskulatrornega sistema, ter njihovega vzdrževanja.

·         Rdeče meso je odličen vir železa. Molekule železa s poreklom iz mesa so približno desetkrat manjše kot molekule železa s poreklom iz zelenjave, zato se izjemno dobro absorbirajo. Pomaga ljudem, ki trpijo za anemijami kot posledice pomanjkanja železa. Dekleta in ženske so v reproduktivnem obdobju  zaradi menstrualnih krvavitev pogost anemične, prav tako nosečnice. Uživanje mesa, ki je bogato s t.i. hem-železom je v veliko pomoč.

·         Rdeče meso je bogat vir vitamina B12, ki je potreben za proizvodnjo DNK, poleg tega je bistvenega pomena za ohranjevanje rdečih krvnih telesc, ki so pomembne za splošno zdravje ljudi.

·         Rdeče meso vsebuje veliko cinka, elementa, ki je pomemben za delovanje imunskega sistema

V resnici je rdeče meso eno izmed s hranili najbolj bogatih živil. Dnevna količina desetih potrebnih hranilnih snovi v pustem govejem mesu, vsebuje zgolj 180 kalorij.

Slabe strani rdečega mesa

Sedaj pa sledi vprašanje: Če je rdeče meso res tako zdravo, zakaj zdravniki odsvetujejo njegovo uživanje? Rdeče meso vsebuje nasičene maščobe, ki povečujejo vsebnost slabega holesterola v krvi. Povišan holesterol je glavni krivec za številna kardiovaskularna obolenja.

Poleg srčni obolenj, pa je prekomerno uživanje mesa povezano z razvojem različnih vrst raka. Medtem ko je povezava z rakom na debelem črevesu s številnimi raziskavami že dokazana, pa rdeče meso povezujejo tudi s pljučnim rakom, rakom na požiralniku, trebušni slinavki, želodcu in endometriju. Po rezultatih raziskave članov World Cancer Research iz leta 2007, pa so krivca za omenjena onkološka obolenja našli v mesno predelanih živilih.

Toplogredni plini

Uživanje rdečega mesa je povezano z višjimi emisijami toplogrednih plinov. Raziskava objavljena v British Medical Journalu je pokazala, da ljudje ki uživajo rdeče meso ali mesno predelane izdelke pojedo več kot drugi ljudje.

V kolikor bi ljudje nekoliko prilagodili svoje prehranjevalne navade, se pravi, da bi zaužili nekaj manj rdečega mesa, bi za 3 – 12 % znižali tveganje za sladkorno bolezen, kardiovaskularne bolezni in kolorektalnega karcinoma.

Znižanje povprečnega uživanja 90g mesa na dan, na 50g na dan, za 12% zmanjša tveganje obolevanja za sladkorno boleznijo tip 2 in kolorektalnim rakom. Poleg tega se emisije toplogrednih plinov povezanih s pridelavo hrane in pijače na leto zmanjša za cca. 400 kg na prebivalca.

Dejavniki, ki so kot posledica uživanja rdečega mesa odgovorni za višje tveganje nastanka obolenj, vključujejo:

·         Nasičene maščobe – povečujejo tveganje srčnih obolenj, raka na dojkah in debelem črevesu

·         Nekateri raziskovalci so mnenja, da se rakotvorne snovi izločajo med kuhanjem mesa

·         Hem-železo, ki je učinkovito pri pacientih z anemijo, lahko vpliva na proizvodnjo nekaterih kemikalij, ki poškodujejo celice. Poškodbe celic lahko povzročijo mutacije in razvoj raka.

Že kar nekaj časa je znano, da človeški organizem potrebuje približno zgolj 20 dag borovega oz. pustega rdečega mesa na teden. Izogibati se je potrebno uživanju predelanega mesa (klobase, salame, šunke, hrenovke…).

Preprečevanje nastanka kancerogenih snovi

Med termično pripravo mesa pa lahko sprejmemo nekaj odločitev, s katerim boste preprečili nastajanje in izločanje nekaterih potencialno kancerogenih snovi. Kako pripravimo meso na žaru:

·         Odločite se za peko zgolj pustega rdečega mesa

·         Pecite pri srednji temperaturi, izogibajte se plamenom, ki povzročajo zoglenelost in proizvodnjo potencialno kancerogenih snovi

·         Omejite čas peke in/ali cvrtja

·         Mariniranje zmanjšuje nastanek heterocikličnih aminov (HCAs) in policističnih ogljikovodikov (PAHs), ki povečujejo tveganje nastanka raka.

·         Mesa ne zažgite ali prekuhajte

·         Rožmarinove  vejice ali rožmarinovo olje, preprečuje tvorjenje kancerogenih snovi. 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Hiperhidroza: Motnja prekomernega znojenja

16 septembra, 2014 0