Wednesday, May 29, 2024

Sto gramov rdečega ribeza vsebuje zgolj 63 kalorij in manj kot en gram maščob.


Vlaknine

Sto gramov rdečega ribeza vsebuje 5 g vlaknin, priporočen dnevni vnos vlaknin za ženske je 25 g za moške nekje okoli 38 g. Vlaknine pomagajo pri uravnoteženju prebave, preprečujejo zaprtje in druge prebavne težave. Zadostno število vlaknin je posredno povezano z ohranjanjem priporočene vrednosti holesterola v krvi, posledično znižujejo tveganje obolevanja za kardiovaskularnimi boleznimi. Vlaknine se ne presnovijo, zato dalj časa ohranjajo občutek sitosti, ter kot take nadzorujejo apetit.

Kalij

Kalij je mineral potreben za uravnavanje krvnega tlaka in pomembno hranilo za ohranjanje zdravega srca. Prav tako ga za krčenje in raztezanje potrebujejo mišične celice. Sto gramov rdečega ribeza vsebuje 300 mg kalija, priporočena dnevna vrednost znaša 2.000 mg. Pomanjkanje kalija lahko povzroči mišične krče, slabost in srčno aritmijo.

Vitamin C

Sto gramov vsebuje približno 45 mg vitamina C, dnevna priporočena vrednost za ženske znaša 75 mg, za moške 90 mg. Vitamin C je najpomembnejši antioksidant, ščiti imunski sistem, globoko je vpleten v biokemične procese proizvodnje kolagena, beljakovine vezivnega tkiva, ki kožo ohranja čvrsto in zdravo, ter pomaga pri celjenju ran.

Vitamin C je antioksidant in se uspešno bori proti prostim radikalom, ki v telo prehajajo v obliki toksinov iz okolja (cigaretni dim, industrijsko onesnaževanje…).

Magnezij

Magnezij je še en izmed mineralov, ki je pomemben za pravilno presnovo in delovanje organizma. Preprečuje mišične krče, varuje zdravje kosti, ima pomembno vlogo pri zdravju srca, sodeluje v nevroloških in mišičnih procesih. Pomaga pri uravnavanju sladkorja in krvnega tlaka. Sto gramov rdečega ribeza vsebuje 15 mg magnezija. Priporočena dnevna vrednost magnezija je od 310 – 420 mg.

 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice