Monday, May 20, 2024

Leta 2006 sta se že vpeljani ekipi 4 klovnov zdravnikov pridružila še dr. Mally in sestra Marjetka, pridružil pa se nam je tudi generalni sponzor leta 2006 Mobitel. Septembra istega leta smo uspešno odprli nov program v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru, kjer smo obiskovali tamkajšnje male paciente na Kliniki za pediatrijo vsakih 14 dni (na letni ravni smo opravili 61 klovnovskih vizit). Od septembra 2007 imajo tudi štajerski otroci klovnovski program v bolnišnicah vsak torek.


September 2007 je bil ključen mesec v razvoju društva, saj so se Rdeči noski prvič, zahvaljujoč  Zavarovalnici Generali, odpravili na prvo turnejo po 12 slovenskih bolnišnicah z otroškimi oddelki. Novi obrazi, prav tako veseli klovnov zdravnikov, novi sodelavci in partnerji, toliko novega, ki je v članih društva še bolj vzpodbudilo željo, da so še večkrat prisotni tam, kjer jih najbolj potrebujejo, ob bolniških posteljah. Leta 2007 so se klovni zdravniki ustavili ob približno 5000 posteljah malih bolnikov, na skupno 100 vizitah.

Prvi večji projekt društva v letu 2008 je bila avdicija za nove klovne zdravnike, kjer se je šesterici pridružil dr. Tine Spojina.

Velika želja, da izvajamo tedenske programe na vseh oddelkih Pediatrične klinike, se nam je z donacijo Mercatorja izpolnila aprila 2008, ko smo začeli z rednimi tedenskimi vizitami tudi na pulmologiji, endokrinologiji, alergologiji, gastroenterološki, pedopsihiatriji na Pediatrični kliniki. Meseca marca in septembra so se jih vnovič razveselili otroci vseh preostalih pediatričnih oddelkov bolnišnic, ki jih še ne obiskujemo redno. Poleg teh vizit pa so klovni zdravniki opravili še precej nastopov v drugih ustanovah, kjer ležijo ali bivajo otroci, ki jim je življenje pokazalo svojo temnejšo plat. 7 klovnov zdravnikov je tako v lanskem letu opravilo 171 klovnovskih vizit.

Leto 2009 smo začeli z novim programom na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, katerega odprtje je omogočil naš novi generalni sponzor farmacevtska družba Lek d.d. Pred kratkim smo organizirali novo, tokrat že četrto avdicijo za klovne zdravnike, ki je bila uspešna in upamo, da se bodo po šestmesečnem usposabljanju za delo v bolnišnici zdajšnjim 7 klovnom zdravnikom pridružile nove umetniške moči.

Klovni zdravniki so v petih letih delovanja povečali svoj program iz enega rednega tedenskega na štiri in uresničili svojo željo, da obiščejo najbolj hudo bolne otroke vsak teden. Tudi spomladanske in jesenske turneje so postale stalnica programa, tako da je sodelovanje z drugimi bolnišnicami še tesnejše in smo tam pogosteje prisotni.

Sodelovanje na mednarodni ravni se je precej okrepilo. Projektna vodja in umetniška vodja tesno sodelujeta z matično mednarodno organizacijo Red Noses International, ki skrbi za stalno usposabljanje tako klovnov zdravnikov, kot tudi vodstvenih kadrov društva, ki se ga redno udeležujemo tudi Rdeči noski. Zelo pomemben korak naprej smo naredili tudi z organizacijo mednarodne delavnice klovnov zdravnikov iz Češke, Slovaške, Madžarske, Nemčije in Avstrije, ki so poleg Slovenije članice omenjene krovne organizacije.
 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Maska za mastno kožo z jagodami, medom in kvasom

13 junija, 2012 0