Wednesday, July 17, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Redno uživanje sadja in zelenjave pomaga pri preprečevanju raka

By 0 520 Views

Raziskovalci z inštituta Roswell Park Cancer Institute iz New Yorka so obravnavali 275 ljudi, ki so imeli rak na mehurju in 825 ljudi, ki so bili zdravi. Izprašali so jih glede njihovih prehranjevalnih navad ter posebno pozornost namenili brokoliju in zelju, ki sta še posebno bogata z isotiocyanati, ki veljajo za snovi, ki znižujejo možnost obolenja za rakom. Na zboru Ameriškega združenja za raziskave o raku iz Philadelphie so poročali, da so bili rezultati najbolj presenetljivi pri kadilcih, ki na svoj jedilnik ne vključujejo vsaj trikrat tedensko sadja in zelenjave. Pri njih je bila v primerjavi z nekadilci kar 73 odstotkov večja možnost, da bodo zboleli za rakom.


Znanstveniki poudarjajo, da so rezultati narejeni na ljudeh, ki so uživali surovo zelenjavo in sadje in da za kuhano hrano ne morejo zagotoviti enakih učinkov. »S kuhanjem se zmanjša kar 60 do 90 odstotkov ITC-jev (isotiocyanatov)," je povedal Dr. Li Tang, ki je vodil raziskavo.
Raziskovalna ekipa z Roswell Parka je tudi testirala učinek brokolija na podganah. Podganam so najprej ustvarili rak na mehurju in jih nato hranili z ekstraktom brokolija. "Bolj ko so ga uživale, manj možnosti je bilo, da bi se rak razširil", je povedal Dr. Yuesheng Zhang.

Tretja raziskava se je odvijala v okviru univerze iz Ohia v ZDA. Bolnikom so na meni vključili črne maline, ki so tudi bogate s sestavinami, ki pomagajo pri preprečevanju raka. Po šestih mesecih so bili izvidi bolnikov očitno boljši. Pri 58 odstotkih bolnikov se je možnost napredovanja bolezni ustavila.

Vir: Dnevnik